• Timothy Petersen neemt de lezer van VeenendaalseKrant.nl de komende tijd mee naar zijn 'route to Tokyo'. Met blogs, video's en verhalen.

    Jeroen van der Veer

Olympische blog Timothy Petersen voor VeenendaalseKrant.nl

VEENENDAAL Timothy Petersen wil zijn droom waarmaken en gaat geïnteresseerden meenemen in zijn route naar hopelijk Olympisch goud. De karateka en de VeenendaalseKrant.nl slaan de handen ineen en verslaan de route in tekst én beeld. ,,Ik wil mensen inspireren."

Jeroen van der Veer

Toen Timothy Petersen in 2014 ernstig geblesseerd raakte, had de inwoner van Veenendaal zich voorgenomen dat dit niet zijn afscheid werd als topsporter. De inmiddels 33-jarige voegde de daad bij het woord en nu vier jaar later is de topsporter vastberaden om een medaille te pakken op de Olympische Spelen 2020 in Tokyo. ,,Voor het eerst is karate Olympisch en ik moet en zal daar komen. Alles moet ervoor wijken."

ZWARE ROUTE Net terug van een trainingstrip in Frankrijk zit een fanatieke middagtraining in sportschool LaVita er alweer op. Genietend van een goede bak koffie met daarbij een yoghurt, droomt de karateka alvast voorzichtig vooruit, maar is hij ook realistisch.

Nu de kans daar is om met zijn o zo geliefde sport deel te nemen aan een Olympische Spelen, wil Petersen er alles aan doen om in 2020 in Tokio aanwezig te zijn. Het wordt een route die loodzwaar is, maar die hij met veel liefde bewandelt.

UNIEK Hoe langer Petersen over zijn droom spreekt, hoe meer hij beseft wat voor unieks hij meemaakt. ,,Ik besef mij dat misschien te weinig", zegt hij hardop, terwijl hij naar buiten staart. ,,Al zoveel jaar leef ik voor mijn sport en nu ben ik daadwerkelijk bezig mijn ultieme doel waar te maken."

In Nederland behoort de karateka tot de besten van het land en ook in de wereld houdt iedereen rekening met hem. Er staan al diverse internationale prijzen achter zijn naam en daar werkt de karateka dan ook hard voor. Zo was hij vorig weekend nog in Frankrijk voor een trainingsstage. ,,In het buitenland kunnen ze fulltime met hun sport bezig zijn en kan alles ervoor wijken. Zij verdienen daar hun brood mee, krijgen trainers aangewezen en beschikken over perfecte faciliteiten. Het niveau is daar over het algemeen hoger."

SEMI-PROFESSIONEEL Petersen heeft een fulltime baan bij de politie, moet de mensen om zich heen zelf verzamelen en samen met hen zichzelf omhoog trainen. ,,Of ik jaloers ben op bijvoorbeeld de Fransen", herhaalt Petersen de vraag. ,,Ja. Als ik nu kon kiezen voor hetzelfde leven, deed ik het direct."

,,Maar", zegt hij erbij. ,,Ik klaag niet en heb een fantastisch leven. Ik prijs mij gelukkig met mijn mensen, die vrijwillig met mij werken om straks in Tokyo te zijn. Daarnaast is mijn werkgever flexibel, waardoor ik semi-professioneel mijn sport kan beoefenen. Het is soms wel afzien, maar de drang om te presteren is groter."

STABIELE BASIS Het is dan ook uniek waarmee Petersen bezig is. Hij heeft een druk leven, waarbij hij sinds kort ook een vaderrol vervult. Een dochtertje heeft het leven van hem en zijn geliefde verrijkt. ,,Mijn vrouw en ik zijn nu dertien jaar samen en ik leerde haar kennen toen ik begon aan mijn opleiding fysiotherapie. Ik ben gestopt na één jaar, maar heb wel haar eraan overgehouden. Is die opleiding tenminste niet voor niets geweest."

Mede door zijn partner kan Petersen optimaal presteren, zegt hij in de ontvangsthal van de sportschool. ,,Doordat ik weet dat mijn thuisbasis goed is, kan ik ongestoord werken aan mijn doel. Die kleine meid maakt het leven helemaal mooi en mijn vrouw is een perfecte moeder. Soms ga ik daaraan voorbij, omdat het vanzelfsprekend lijkt. Nu ik er zo over praat, heb ik weer zo'n besefmomentje dat dit helemaal niet vanzelfsprekend is."

INSPIREREN De weg naar Tokyo is lang, loodzwaar en gaat ongetwijfeld nog diepte-, maar hopelijk meer hoogtepunten kennen. Vaak blijven de deuren gesloten voor de buitenwacht, maar in samenwerking met de VeenendaalseKrant.nl gaat Timothy Petersen de geïnteresseerden meenemen in zijn traject. Maandelijks komt er op www.veenendaalsekrant.nl een persoonlijke blog, met daarbij ook een video. Hierin zal de topsporter zijn weg naar de Olympische Spelen tonen en een uniek kijkje achter de schermen geven.

,,Ik ben eigenlijk ook maar gewoon een Veenendaalse jongen", zegt hij met trots. ,,Ik besef mij erg goed dat ik een bijzonder leven heb en wil mensen daarin meenemen. Mijn ervaring wil ik graag doorgeven aan anderen en het zou mooi zijn als ik anderen kan inspireren."

MOTIVEREN Door middel van persoonlijke blogs en video's wordt de kijker maandelijks meegenomen naar trainingsdagen, wedstrijden, hoogte- en dieptepunten. ,,Met hopelijk als slotstuk een schitterende prestatie op de Olympische Spelen", aldus een zelfverzekerde Petersen. ,,Met de blogs en video's hoop ik mensen te raken en te motiveren. Natuurlijk is goud het ultieme doel, maar ik zou het daarnaast ook heel mooi vinden als ik straks van iemand hoor dat hij op karate is gegaan omdat hij mijn video's zag."

De eerste blog van Timothy Petersen verschijnt op vrijdag 28 september op VeenendaalseKrant.nl.