• Jeroen van der Veer

'Mijn bed staat er nog net niet'

VEENENDAAL Het is dat de artsen hem adviseren rustig aan te doen, anders stond Jan Remmerde nu alweer op of rondom het veld van De Merino's. Al 39 seizoenen is hij vrijwilliger in hart en nieren, maar een knieoperatie houdt de 72-jarige voorlopig weg van zijn grootste passie.

Jeroen van der Veer

Er ontstaat een grote glimlach op het gezicht als Remmerde gevraagd wordt wat hij allemaal op de vereniging doet. Het antwoord dat daarop volgt is verbazingwekkend. ,,Ik heb in al die jaren elk team wel eens onder mijn hoede gehad en ben er elke dag te vinden. Maandag schoonmaken met z'n allen. Dinsdagavond training geven, woensdag onderhouden we het complex, donderdagavond weer training geven, vrijdagavond de accommodatie voorbereiden op het weekend en zaterdag is dé voetbaldag. Tja, mijn bed staat er nog net niet inderdaad."

PLATTE KAR De Merino's is zijn uitlaadklep en ondanks dat hij zelf 20 jaar voor sv Panter heeft gevoetbald, is De Merino's zijn clubje geworden. ,,Ik wilde jeugdtrainer worden en Panter had geen jeugd. Ik kwam bij De Merino's terecht en ben er nooit meer weggegaan."

Dat de vereniging ook de familie Remmerde in het hart heeft gesloten, werd andermaal duidelijk toen zijn vrouw Wil Remmerde ziek werd. ,,Zij was hier ook fanatiek vrijwilliger en bij het kampioenschap van De Merino's lag ze ziek thuis. De platte kar is toen bij ons huis gestopt. Speciaal voor haar. Dat gebaar is toen erg gewaardeerd."

BETROKKEN In 2012 overleed zijn vrouw en in De Merino's vond Remmerde zijn redding. De 72-jarige bekent dat het lastig was om weer de stap naar de vereniging te zetten, maar de inwoner van Veenendaal is blij dat hij het gedaan heeft.

,,De club heeft toen opnieuw laten voelen hoe betrokken ze zijn. Iedereen heeft wel gevraagd of het ging. Die betrokkenheid heeft mij zeker geholpen in het rouwproces."

Naast de activiteiten op de voetbalclub, fitnesst Remmerde en doet hij op de donderdagmorgen vrijwilligerswerk met gehandicapten. ,,Stilzitten kan ik niet. Daarom vind ik bijvoorbeeld Kerst of Pasen niets. Alles is dan dicht en je kunt verder vrij weinig. Tja, nu moet ik noodgedwongen wel door die knie, maar het liefst loop ik nu alweer op de club."

SAMEN Als hij straks weer bij de eersteklasser komt, wordt hij ongetwijfeld weer hartelijk ontvangen door de vaste groep vrijwilligers. ,,Heerlijk om met hun de klusjes te doen. Vooral als we een bakkie koffie drinken, is het genieten. Lekker ouwehoeren. Je kent het voetbalpraatprogramma Voetbal International? Nou, zo kletsen wij dan ook."

Al moet men natuurlijk niet denken dat er alleen maar koffie wordt gedronken. Naast het jeugdtrainerschap trekt hij ook lijnen, houdt hij de kleedkamers schoon en wordt er geschoffeld. Eigenlijk doet Remmerde alles.  ,,Maar", wil hij benadrukken. ,,Met meerderen. Ik kan en wil dit ook niet alleen doen."

In de serie Clubgezichten portretteren we de gouden vrijwilligers uit de sport. Elke vereniging heeft er wel een paar. Iedereen kent hem of haar wel, het gezicht van jouw club. Elke woensdag in VeenendaalseKrant. Tips? Mail de redactie: veenendaalse.krant@bdu.nl ovv Clubgezichten

Label:

Clubgezichten