Marcel Verhaar droomt nog groter

VEENENDAAL Dromen najagen is wat Marcel Verhaar eigenlijk al zijn hele leven doet. Eigenwijs als hij is, deed de kickbokser dit het liefst alleen. Niet nadenken, gewoon doen. Deze manier van leven bracht hem succes, maar ook minder goede ervaringen. Maar nu, velen jaren later, is Verhaar sterker dan ooit. In de ring, maar ook zeker daarbuiten. Zijn eigen sportschool in De Valleihal is daarvan het levende bewijs.

Jeroen van der Veer

De 26-jarige Veenendaler is net klaar met zijn laatste les, als hij nonchalant een flesje drinken leeg slurpt. Hij neemt plaats op zijn praatstoel en komt er vervolgens niet meer van af. Het leven van Verhaar is op zijn zachts gezegd turbulent te noemen en dat beseft hij zelf maar al te goed.

Als 15-jarige begon zijn kickboks sprookje, maar de top kon hij onder zijn toenmalige trainer niet bereiken. Hij koos eieren voor zijn geld en ging op eigen benen staan. Hij behaalde het hoogste niveau en zijn droom kon een vervolg krijgen. ,,Pas als ik de wereldtitel heb, is mijn doel bereikt. Ik ben nu op de helft."

GEWAAGD Omdat hij nooit wist wat hij nou echt in zijn leven wilde bereiken, sukkelde Verhaar maar wat aan. In kickboksen vond hij zijn uitlaatklep en alles gaf hij voor de sport. Zijn vriendin Melissa zorgde zo'n twee jaar geleden voor meer rust en regelmaat in zijn leven en samen met een hechte vriendenkring kon hij zijn ideeën werkelijkheid laten worden. September vorig jaar opende hij feestelijk zijn eigen sportschool. ,,Een gewaagde stap", bekent hij nu. ,,Maar, ik ga liever nu op mijn plaat dan dat ik dat straks doe met een gezinnetje."

ENERGIE Een flinke investering werd gedaan en door een enorme gunfactor, groeide zijn status. Inmiddels telt zijn eigen sportschool zo'n 160 leden en zonder het echt te beseffen, lijkt hij een begrip in Veenendaal te zijn geworden. ,,Weet je", vertelt hij nuchter. ,,Er lopen hier kindjes van een jaar of zes. Zij geven mij zoveel energie, dat wil je niet weten. Ikzelf werd door mij trainer vroeger geremd om de top te bereiken. Ik weet hoe het niet moet. Dat neem ik mee als handbagage voor mijn eigen pupillen. Veel mensen denken dat kickboksen een gewelddadige sport is, maar dat is niet zo. Er worden veel disciplines geleerd en dat maakt het zo mooi. Ik ken de klappen van de zweep en wil dat ook hen meegeven."

De successen, binnen en buiten de ring, lijken zich aaneen te rijgen. Toch is Verhaar nog niet klaar met dromen. ,,Hopelijk gebeurt dat ook nooit. Dat zou betekenen dat ik altijd mijn doelen na kan jagen en mij volledig zal geven."

MIX Bij zijn kickbokslessen zitten Nederlands Kampioenen, maar ook recreanten. Een mix, die Verhaar fascineert. ,,Jong of oud. Getalenteerd of niet; iedereen is welkom. Ik ben van mening dat wilskracht het wint van talent en samen met de sporters wil ik het maximale bereiken. Daarvoor wil ik alles doen en ben ik misschien een tikkeltje eigenwijs, maar mijn doelen zal ik halen."

De stappen met de sportschool worden dus met reuze sprongen gezet, terwijl hij zijn eigen droom najaagt in weloverwogen stappen. Die begint zaterdag de 31ste, als hij meedoet aan Muay Thai Kickboxgala MMA in Westervoort.