• Jeroen van der Veer
  • 112Heuvelrug.nl

Liveblog (afgesloten): Mezgec wint Veenendaal-Veenendaal

VEENENDAAL De 32e editie van de wielerklassieker Veenendaal-Veenendaal wordt vandaag verreden. Volg het koersverloop via deze liveblog en mis niets.

17.08 uur: Luca Mezgec wint Veenendaal-Veenendaal! Wouter Wippert wordt tweede en Moreno Hofland derde.

17.07 uur: De kopgroep is ingehaald. Nog 1 kilometer te gaan!

17.02 uur: De kopgroep bestaat nog uit twee renners. Zij hebben een voorsprong van 15 seconden. Er is nog 3,5 kilometer te fietsen.

16.54 uur: De allerlaatste ronde gaan beginnen. De voorsprong van de zes koplopers is nog maar 20 seconden met nog 10 kilometer te fietsen.

16.41 uur: 40 seconden voorsprong nog. Veenendaal kan zich gaan opmaken voor een sprint.

16.36 uur: De voorsprong blijft kleiner worden. Met nog 25 kilometer te fietsen is de voorsprong nog maar 55 seconden. De kopgroep bestaat nog uit zes renners.

16.29 uur: Rens Tulner en Jason van Dalen zijn gelost uit de kopgroep. De koproep heeft nog een voorsprong van 1 minuut en 6 seconden. Nog 29 kilometer te fietsen.

16.18 uur: Nog 40 kilometer. De kopgroep gaat straks ingehaald worden. De voorsprong is inmiddels onder de minuut.

16.11 uur: Zeven renners rijden op kop met een voorsprong van 1 minuut en 30 seconden. Ze rijden over enkele minuten opnieuw langs de finish.

15.50 uur: De renners rijden 60 kilometer per uur. De renners mogen op de Grebbeberg (N225) geen geluid maken in verband met het Nationaal monument. Uit respect wordt verzocht daar stil te koersen.

15.35 uur: Het gat tussen de kopgroep wordt kleiner en kleiner. Inmiddels bestaat de groep nog uit zeven koplopers en is de voorsprong nog 1 minuut en 40 seconden.

15.30 uur: Nog drie rondes te rijden. Het peloton rijdt nu voor het eerst over de finish. 2 minuten en 19 seconden is hun achterstand op de negen koplopers

15.19 uur: Renners rijden nu voor het eerst Veenendaal in. Ze komen door Achterberg racen en laten zich voor het eerst door de Veenendaalse starten zien.

15.09 uur: De renners komen aan in Rhenen. De voorsprong is nog altijd 2 minuten en 55 seconden.

15.03 uur: In het centrum van Opheusden is de voorsprong teruggelopen tot 2 minuten en 55 seconden.

14.54 uur 3 minuten en 5 seconden is de voorsprong van de negen renners. Peloton is een grote lijn, met Cannondale -de ploeg van Veenendaal

14.41 uur: Het tempo is hoog. Voorsprong is 3 minuten op het tijdschema. De kopgroep heeft nog altijd een voorsprong van een kleine 3 minuten

14.28 uur: De negen leiders hebben een voorsprong van 2 minuut en 15 seconden. De volgende namen zijn al een tijd los van het peloton: De Bie, Campenaerts, Grondahl Jansen, Van der Hoorn, De Bondt, Spengler, Tulner, Van Dalen en Reinhardt.

14.19 uur: In de stromende regen is de voorsprong opgelopen tot 1 minuut en 35 seconden. De regen komt momenteel met bakken uit de lucht.

14.12 uur: De kopgroep is nu bij elkaar en bestaat uit negen renners. Het weer is omgeslagen, het begint te regenen.

14.08 uur: Zes renners hebben de achtervolging ingezet op drie koprijders. Dylan van Baarle zit daar niet bij. Het peloton heeft een achterstand van één minuut op de drie voorste renners.

13.55 uur: Drie andere renners proberen te ontsnappen aan de kopgroep. De volgende namen doen een poging: Amund Jansen, Lukas Spengler en Rens Tulner.

13.57 uur: De eerste 35 kilometer zijn achter de rug. De grotere kopgroep is weer bij elkaar en Dylen van Baarle, Mitchell Docker en Amund Jansen hebben zich weer aangesloten.

13.47 uur: Veenendaal-Veenendaal is nu al een echte wedstrijd! Enkele renners kunnen het tempo niet aan en er zijn rijders die niet mee kunnen met het peloton.

13.37 uur: Drie leiders zijn ontsnapt aan de kopgroep, onder wie Veenendaler Dylan van Baarle. De andere twee renners zijn Mitchell Docker en Amund Jansen.

13.33 uur: De eerste valpartij is een feit. Regan Gough kwam ten val bij de Emmapiramide op de grens van gemeente Rhenen. Gough kan de rit wel voortzetten.

13.20 uur: Stan Godrie is vooraan gelost, dus er zijn nog 36 koplopers.

13.10 uur: De groep is Doorwerth uit. De kopgroep bestaat inmiddels uit 37 renners. De voorsprong op het peloton is wat teruggelopen naar 25 seconden. Het tempo ligt wel direct hoog.

13.05 uur: De Veenendaalse renner Dylan van Baarle zit in de kopgroep. Zij hebben nu een voorsprong van 35 seconde.

13.00 uur: De groep van 25 renners heeft slechts 15 seconden voorsprong. Het lukt hen dus nog niet echt om goed los te komen van het peloton.

12.55 uur: Er is een breuk in het peloton ontstaan, een flinke groep renners snelt vooruit. De groep rijdt momenteel Wageningen binnen.

12.50 uur: Burgemeester Wouter Kolff hoopt op een prachtkoers met een prachtwinnaar aan het einde van de middag. „Een prachtevenement, vanaf dit jaar ook eindelijk weer met de start terug op Veens grondgebied."

12.46 uur: Het startschot heeft geklonken! Daarmee is de 32e editie van Veenendaal-Veenendaal officieel begonnen.

12.35 uur: 157 renners zijn gestart aan de neutralisatie van 5,2 kilometer. Na de neutralisatie mogen de renners vol gas.

12.00 uur Een mooie deelnemersveld vandaag. Liefst zes ploegen die in juli aan de Tour de France deelnamen, doen vandaag ook mee in Veenendaal.

11.45 uur: Dylan Groenewegen won de koers in 2015 en wist in 2016 zijn titel met succes te verdedigen. Vandaag verschijnt hij niet aan de start. Groenewegen richt zich op de WorldTour-koers van Cyclassics Hamburg, die zondag verreden wordt.

11.30 uur: Joop Zoetemelk, de eerste winnaar van Veenendaal-Veenendaal in 1985, heeft een duidelijke mening over de koers en haar toekomst. De oud-Tour de France-winnaar deelde die mening in juni met de Veenendaalse Krant.

11.00 uur: In juli maakte koersdirecteur Job van Schuppen bekend dat Veenendaal-Veenendaal voorlopig kan voortbestaan door het aantrekken van meerdere grote sponsoren. Maar de ambitie gaat verder dan alleen voortbestaan.

10.30 uur: Dutch Food Valley Classic? Arnhem-Veenendaal Classic? Niets daarvan! Vanaf dit jaar heeft Veenendaal-Veenendaal zijn oude naam terug. Lees hier hoe dat in maart bekend werd gemaakt.

10.10 uur: Ook dit jaar wordt de wielerklassieker ondersteund door een cordon aan motoragenten. Twee dagen voor de klassieker hebben de motoragenten zich al voorbereid en het vastgestelde parcours verkend.

10.00 uur: Nog zo'n tweeenhalf uur voordat de koers in Veenendaal van start gaat. De koers is vandaag 195,8 kilometer lang. De renners starten rond 12.35 uur op de Veenendaalse Markt. De eerste 5,2 kilometer is er een neutralisatie van kracht. Daarna, rond 12.47 uur, gaat de koers officieel van start. De verwachting is dat de renners rond 17.20 uur finishen op de Kerkewijk in Veenendaal. Bekijk hier het routeboek van de koers van vandaag.