• Ted Walker

'Leuk om iets voor de club te betekenen'

VEENENDAAL Inmiddels is het zes jaar geleden dat Jarno Jansen bij voetbalvereniging Veenendaal binnen kwam lopen en hij is er nooit meer verdwenen. Het gaat wat ver om te zeggen dat de inwoner van Veenendaal bij het meubilair hoort, maar hij is wel vaak bij de club te vinden. Wat begon met het trainerschap, mondde uit in een functie bij de jeugdcommissie.

Jeroen van der Veer

Zelf voetbalde Jansen in het verleden bij Unitas'48 en toch viel de keuze op Veenendaal, toen zijn zoontje Ian op voetbalde wilde. ,,Daar begon de ellende", lacht de 39-jarige. ,,Nee, dat is natuurlijk een geintje. Ik ben blij dat wij toen die keuze hebben gemaakt. Naast dat ik veel voor de vereniging kan betekenen, betekent de club ook veel voor mij."

COMMUNICATIE Terwijl zijn zoon bij de mini's voetbalde, kwam Jansen tussen de harde kern vrijwilligers. Nu valt hij vooral op door zijn rol in de jeugdcommissie, waarbij communicatie het toverwoord is. ,,We hebben hier een jeugdbestuur gehad, maar dat is verwaterd. Nu zijn we met een mannetje of vier een commissie voor de jeugd begonnen en loopt alles steeds beter."

Hij spreekt het eenvoudig uit, maar het op de rails krijgen was alles behalve makkelijk. ,,Wij zij geen grote club zoals GVVV, DOVO of VRC en willen dat ook niet worden. Juist voor de leden die wij wel hebben is het belangrijk dat zij gehoord worden. Daarom zijn we direct begonnen met ouders, trainers en leiders aanspreken."

VERVOLGSTAPPEN Voor elk team werd een goede trainer gevonden en deze wordt geflankeerd door een leider. Wie denkt dat daarmee de rol van Jansen erop zit, heeft het mis. ,,Dat is de basis. Daarna kan je vervolgstappen zetten. Je moet continu te zien zijn, waardoor men naar jou komt als er problemen zijn. Want als die er zijn, moeten die uitgesproken worden. Niet op het veld, maar in de kantine. De kinderen moeten daar niets van merken."

In de zes jaar tijd dat Jansen bij Veenendaal zit, is een keihard gesprek echter nooit nodig geweest. ,,Dat is een compliment waard, al zeg ik het zelf. De kinderen hebben hier plezier en het mooie is dat iedereen elkaar kent."

HELE FAMILIE Inmiddels voetbalt ook zoon Tycho bij Veenendaal en is het gehele gezin Jansen vaak op de club. ,,Mijn vrouw staat hier achter de bar en beiden doen wij veel voor de vereniging. Ikzelf ben er minimaal drie keer per week, als het niet al vier keer is. Het is hier geen bedrijf met vaste werknemers en daarom wil ik graag mijn steentje bijdragen. Ja, vrijwillig. Ik vind het namelijk leuk iets te kunnen betekenen en daarnaast heb ik hierdoor ook vrienden erbij gekregen."

Daarmee komt gelijk het biertje na afloop ter sprake. Deze wordt na een dag op de club steevast genuttigd. ,,Ik kijk ook vaak bij het eerste en als ze dan verliezen wordt ik er chagrijnig van. Dan pakken we een biertje en vervolgens is het weer goed. Heerlijk om dat hier op de club met z'n allen te kunnen doen. We kunnen dan ook trots zijn wat we hier met z'n allen hebben neergezet."

In de serie Clubgezichten portretteren we de gouden vrijwilligers uit de sport. Elke vereniging heeft er wel een paar. Iedereen kent hem of haar wel, het gezicht van jouw club. Elke woensdag in VeenendaalseKrant. Tips? Mail de redactie: veenendaalse.krant@bdu.nl ovv Clubgezichten

Label:

Clubgezichten