• Jeroen van der Veer

Laat VRC-man 'Rosco' maar tappen

VEENENDAAL Zet Aart Heemsbergen achter de bar en hij is in zijn nopjes. De 59-jarige inwoner van Veenendaal is bij VRC een fanatieke vrijwilliger en binnen de club heeft hij diverse functies gehad. Actief voetballer, vlagger en zelfs leider. Nu is hij vooral te vinden achter de bar en tapt hij met veel liefde biertjes.

Jeroen van der Veer

ROSCO Goed, Aart Heemsbergen dus. Of zegt men Rosco? Als de barman gevraagd wordt naar zijn bijnaam begint hij te lachen. Vrijwel iedereen op de vereniging noemt hem Rosco, maar niemand weet waar die bijnaam vandaan komt. ,,Zal ik het maar zeggen dan", vraagt Heemsbergen hardop.

,,Op jonge leeftijd heb ik een tattoo gezet en daar werd gevraagd of ik er een tekst bij wilde", begint hij aan zijn uitleg. ,,Omdat de sheriff uit The Dukes of Hazzard ook een beetje stottert, zei ik zijn naam. Sindsdien siert Rosco op mijn arm en noemt iedereen mij zo."

VALSSPELEN Oké, dat raadsel is dus opgelost. Rest nog één vraag. Waarom staat Heemsbergen elke zaterdag om half zes op om naar de club toe te gaan. ,,Het is mijn clubje. Ik begon hier als kleine jongen met voetbal en heb mij er altijd thuis gevoeld. Als voetballer heb ik één keer het eerste gehaald. Mocht ik twintig minuutjes meedoen. Toen ik stopte ben ik leider geworden."

Dat deed hij enkele jaren, waarna hij als grensrechter begon. Ondanks dat je het in het oog van het publiek nooit goed kan doen, genoot Heemsbergen daar juist van. ,,Ik heb flink wat puntjes gesprokkeld voor VRC.  Hoe harder het publiek te keer ging, hoe leuker ik het vond."

Er komen dan ook meerdere mooie herinneringen naar boven. ,,Ik kan mij nog wel een wedstrijd bij Nunspeet herinneren. Stonden ze met klompen achter mij te schelden. Schitterend. Beetje valsspelen moet kunnen, toch? Alles voor het clubje."

DE KEUKEN De verre uitwedstrijden zorgden ervoor dat hij de vlag overdroeg aan een ander, maar stoppen als vrijwilliger deed de Veenendaler niet. ,,Ze weten binnen de club dat ik amper nee zeg en daarom ben ik op hen ingegaan toen ze vroegen of ik achter de bar kon. Elke zaterdag ben ik hier rond zes uur / half zeven en beginnen de werkzaamheden."

Dan worden de uitjes gesneden, de tap aangesloten, de broodjes belegd en de voorbereidingen getroffen op een voetbalmiddag. ,,Ik heb diverse functies gehad binnen de club, maar achter de bar staan is toch het leukst. Of ik ook in de keuken te vinden ben? Haha, nee. Laten we dat maar niet doen."

Het mag duidelijk zijn dat 'Rosco' op zijn plek is bij de familieclub VRC. Aan stoppen denkt hij dan ook nog lang niet. ,,Ik ben gezond, heb het hier goed en vind het leuk wat ik doe. Mij vind je dus nog wel een tijdje achter de tap."

In de serie Clubgezichten portretteren we de gouden vrijwilligers uit de sport. Elke vereniging heeft er wel een paar. Iedereen kent hem of haar wel, het gezicht van jouw club. Elke woensdag in VeenendaalseKrant. Tips? Mail de redactie: veenendaalse.krant@bdu.nl ovv Clubgezichten

Label:

Clubgezichten