• Jeroen van der Veer

A-klassers bij Veens kickboksgala

VEENENDAAL Lang leek een kickboksgala in Veenendaal een utopie, maar tijdens zijn veranderd. Na een kickboksgala voor junioren, kunnen liefhebbers op 26 november ook volwassenen zien strijden in de ring. Het evenement wordt georganiseerd door Gursat Unal, die met zijn Kangal dus een thuiswedstrijd gaat spelen. ,,Toen ik hoorde dat het weer mocht, ben ik direct gaan schakelen. We willen Veenendaal laten zien hoe mooi onze sport is."

Jeroen van der Veer

Nadat Unal al eerder gala's had georganiseerd, mocht het plotseling niet meer. Vergunningen en een negatieve vibe rondom de sport gooiden roet in het eten. Het deed de 46-jarige dan ook veel verdriet. ,,Een enkeling verpest onze sport. Dat is doodzonde, want juist bij kickboksen is er onderling veel respect. Dat is precies wat ik hier aan het eind van deze maand ook wil laten zien."

FEESTJE Als geen ander beseft de sportschool-eigenaar dat er ogen op hem gericht staan, maar bang voor ongeregeldheden is hij niet. In het verleden heeft hij al diverse gala's georganiseerd, maar ook Unal weet dat het in Veenendaal een keer mis is gegaan. Er kwamen opstootjes bij het gala in Sporthal West en dat moet nu echt voorkomen worden. Dat wordt geen probleem, benadrukt de inwoner van de gemeente. ,,Het ligt er natuurlijk ook aan welke sportscholen je uitnodigt op jouw gala. Daar is zorgvuldig naar gekeken en echt aan alles is gedacht. Daarnaast is er goed contact met de politie, beveiliging en de bond. Alles is in orde en we gaan er een feestje van maken."

GENIETEN Alles wordt gezegd met een grote glimlach, want Unal is maar wat trots dat het hem gelukt is een kickboksgala naar Veenendaal te halen. ,,Ik vecht al mijn hele leven. Letterlijk en figuurlijk. Ik heb op diverse locaties gezeten, branden meegemaakt, concurrentie overleefd en heb mij altijd sterker terug geknokt. Ik geef het eerlijk toe dat dit niet altijd even makkelijk was, maar het maakt mij wel de persoon die ik nu ben. Ik geniet echt als ik met mijn leerlingen bezig ben en ben trots op het geen wat ik nu heb. Dat is precies wat ik mijn leerlingen ook meegeef; opgeven is geen optie. Altijd opstaan en doorgaan."

MOOIE DAG GUNNEN Een dag na het kickboksgala bestaat Kangal, de sportschool van Unal, 20 jaar. ,,Hoe ik dat doe", herhaalt de de 46-jarige de vraag. ,,Aandacht aan iedereen geven. Je ziet veel sportscholen zich focussen op toekomstige kampioenen. Ik heb oog voor iedereen. Als je wilskracht, doorzettingsvermogen en passie hebt, wil ik alle tijd in die personen stoppen. Samen doelen stellen en bereiken. Lukt dat; dan ben je voor mij al een kampioen. Ook zonder eermetaal."

Toch hoopt Unal logischerwijs tijdens 'zijn' gala met enkele prijzen in Veenendaal achter te blijven. ,,Dat is natuurlijk wel gaaf. Maar hé; dat wil ik niet voor mijzelf of voor mijn sportschool. Nee, dat wil ik voor mijn leerlingen. Zij nemen ongetwijfeld veel familie mee en hun gun ik een mooie dag."

VROUWEN Zo zal Alex Zlatic zijn debuut maken als A-vechter. De Veenendaler legde een lange weg af om hier te komen en wil op 26 november iets laten zien. ,,Ik heb er enorm veel zin in. Of ik gespannen ben? Nee, zeker niet. Eindelijk is het moment daar en nu wil ik het laten zien ook. Met Unal werken we er keihard naar toe om straks te kunnen vlammen."

Dat is iets wat Michelle Weeda ook gaat doen, verwacht Unal. Zij komt van buitenaf en is in Veenendaal komen trainen om een hoger niveau te halen. Ook Weeda zal een A-wedstrijd gaan vechten. ,,Toen ik in eerste instantie een vergunning aanvroeg, stond daar één A-klassewedstrijd op. In overleg hebben wij het toch voor elkaar gekregen en daar ben ik blij om. Zij traint in aanloop van het gala vijf keer per week en wil er vol voor gaan. Heerlijk om haar enthousiasme te zien en fijn dat ook zo een podium krijgt om aan Veenendaal te showen wat ze kan. Dat verdient ze echt."

KLANTENBINDING Dit alles moet gaan gebeuren in de SKF-hal, die wordt omgetoverd tot kickbokspaleis. Naast volwassen partijen zullen er in de 'Kangal-Arena' aan de Wageningselaan ook jeugdpartijen worden gevochten. Zo'n 400 man hoopt Unal te kunnen verwelkomen als toeschouwer en dan is hij meer dan tevreden. ,,Het kost veel geld om dit te organiseren, maar ik vind dat je als sportschool verplicht bent dit te doen. Niet alleen voor de sport, maar ook voor je leerlingen. Voor eigen publiek een wedstrijd spelen; niets is mooier."

Unal had er voor kunnen kiezen om alcohol te schenken en zo te verdienen, maar dat weigert hij. Dit zou de sfeer kunnen verpesten en dat risico neemt hij niet. ,,Daar heb ik niet eens over nagedacht. Dan heb ik nog liever een verlies dan dat ik dat zou doen. Het moet een feestje voor jong en oud worden en wij gaan Veenendaal laten zien hoe mooi een kickboksgala kan zijn."

Daarmee hoopt Unal de negatieve geluiden naar de achtergrond te duwen en aan klantenbinding te doen. Niet eens zozeer voor Kangal, maar vooral door de sport. ,,Een aantal flapdrollen zijn verkeerd in het nieuws gekomen en hebben de sport een flinke duw gegeven. Daarom was -en misschien wel is- men huiverig voor gala's. Wij gaan het tegendeel bewijzen en hopelijk volgen daarna nog meer gala's in onze gemeente."