• Jeroen van der Veer

Kickboksgala terug in Veenendaal

VEENENDAAL Het staat, na jaren, inmiddels weer bij veel liefhebbers omlijnd in de agenda; het kickboksgala in Veenendaal. Op 12 maart vecht de jeugd in de SKF-hal in de ring. Daarbij zullen zo'n veertig jeugdduels te bewonderen zijn.

Jeroen van der Veer

Al langere tijd speelden Maarten de Jong en Marcel Verhaar met het idee een kickboksgala in Veenendaal te organiseren. Toch kwam het er keer op keer niet van, tot het tweetal een half jaar geleden elkaar een goed in de ogen keek. De wensen werden uitgesproken, de juiste mensen werden gemobiliseerd en sindsdien is het balletje snel gaan rollen. 

De twee zijn onderdeel van 'Team Verhaar', maar wie denkt dat het een Team Verhaar-feestje wordt heeft het mis. ,,Het wordt een kickboksgala voor en van liefhebbers. Dat wij het mogen faciliteren is mooi, maar dat was niet ons hoofddoel. Wij hadden als doel een kickboksgala te organiseren in mijn eigen stadje", aldus Verhaar. 

VIEZE STEMPEL Naast hem hoort Maarten de Jong het allemaal met een grote lach aan. Hij stapte zo'n anderhalf jaar geleden het kickbokswereldje in en wist toen niet wat hij moest verwachten. ,,Toen ik het mijn ouders vertelde, zeiden ze nog net niet dat ik terug moest naar de bibliotheek. Er rust nu eenmaal een stempel op deze sport en misschien had ik deze zelf ook wel. Toch verdween deze vanaf het eerste moment en heb ik zelf ervaren hoe gaaf het is."

Juist dat wil men tijdens het jeugdkickboksgala aan Veenendaal en omstreken laten zien. ,,Er kleeft iets vies aan de sport en ik weet niet waar het vandaan komt. Gelukkig zorgt Rico Verhoeven dat het imago beter wordt en kon men toen al zien dat het een mooie sport is. En zeg nou zelf, straks 80 van die kleine vechtertjes in de ring. Dat is toch gaaf. En weet je wat nog het mooiste wordt; ik weet zeker dat wij mensen gaan overtuigen van de schoonheid van kickboksen."

AVONTUUR Een klein jaar is het duo, met oud-wethouder Frits Beckerman op de achtergrond, bezig met het realiseren van een gala. Waar in het verleden kickboksgala's in Veenendaal wel eens negatief in het nieuws kwamen, wil De Jong daar nu niet aan denken. ,,Daar hadden wij niets mee te maken, waren er niet bij en willen er niet over praten. Dat is gebeurd en wij gaan ons eigen gala organiseren. We hebben alles in samenspraak met de gemeente gedaan en hebben alles in orde."

,,Ik kan het eigenlijk nog steeds niet geloven", aldus Verhaar. ,,In het begin wisten wij helemaal niet waar we moesten beginnen, maar ik heb geleerd dat je als ondernemer risico moet nemen. Dat deden wij nu ook en zijn het avontuur aangegaan. Het is ons gewoon gelukt om een kickboksgala in Veenendaal te krijgen."

NIETS AAN TOEVAL OVERLATEN Daarbij wil het duo veel credits geven naar voormalig sportwethouder Frits Beckerman. Bij hem bleek de sleutel te liggen voor de lang gekoesterde droom. Zo nam het tweetal Beckerman twee keer mee naar een gala en daar raakte hij overtuigd, zag ook De Jong: ,,Na het Nederlands Kampioenschap was hij om. Hij heeft ons toen aan bepaalde contacten geholpen en gaf enkele voorzetjes. Daarna is hij vooral op de achtergrond geweest."

Via één van die lijntjes kwam het ook bij SKF terecht, waarbij de organisatie gebruik mag maken van hun hal. Daarbij voldoet het aan alle veiligheidsregels en heeft men besloten geen alcohol te schenken. ,,Daarnaast is het verplicht om twee beveiligers te hebben. Wij verdubbelen dit aantal en dat is niet omdat het nodig is", benadrukt De Jong. ,,Doet doen wij enkel en alleen om te laten zien dat wij niets aan het toeval willen overlaten. Daarnaast zijn er die dag zo'n 25 vrijwilligers zichtbaar aanwezig."

SPORTFEEST Het moet een sportfeest worden, Voor jong en oud. Daarbij hebben wij bewust voor een jeugdgala gekozen, omdat men Veenendaal weer langzaam wil laten wennen aan de sport. Op de vraag wanneer het sportgala geslaagd is, is Marcel Verhaar duidelijk. ,,Als alle veertig duels mooi waren en iedereen heeft genoten. We willen na afloop ook helemaal geen schouderklopjes, maar wel de lach op het gezicht bij de kinderen."

De organisatie van het feest smaakt naar meer. Het tweetal heeft er met veel plezier aan gewerkt en kijken uit naar 12 maart. Toch droomt Marcel Verhaar al stiekem verder. ,,Wij beginnen relatief klein met een kindergala, maar ook daarin kan je steeds groter denken. Bij mij schiet nu bijvoorbeeld een Nederlands Kampioenschap door mijn hoofd. Nu nog toekomstmuziek, maar wie weet."

KAARTJES De wedstrijden zullen op zondag 12 maart van 12:00 tot 20:00 uur gehouden worden in de SKF-sporthal. Toegangskaartjes kunnen worden gekocht bij Sportschool Verhaar.