• Wilco Kelderman in actie op de beklimming van de Col du Tourmalet tijdens de achtste etappe van de Tour de France tussen Pau en Bagneres-de-Luchon.

    ANP Bas Czerwinski

Kelderman start gewoon in laatste etappe (update)

VEENENDAAL (ANP) De Spaanse wielrenner Jon Izagirre heeft zaterdag de twintigste etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen. Wilco Kelderman eindigde zevende na een hele dag in de aanval te hebben gereden. De andere Veenendaler, Dylan van Baarle, zat ook mee in de kopgroep, maar eindigde uiteindelijk als 74ste. De laatste bergrit van deze Tour voerde naar Morzine, waar de Izagirre van Movistar na een korte solo aankwam.

Izagirre had in de afdaling zijn medevluchters Vincenzo Nibali en de Colombiaan Jarlinson Pantano achtergelaten. Het was de eerste Spaanse ritzege in deze Tour. Pantano werd tweede, voor Nibali en de Fransman Julian Alaphilippe.

Wilco Kelderman, die ook deel uitmaakte van de vroege vluchtgroep, ging in de afdaling naar Morzine nog onderuit en finishte als zevende. Hij bleef nog wel de groep met geletruidrager Chris Froome voor. De Brit van Team Sky werd niet meer aangevallen en gaat zijn derde Tourzege behalen. De Fransman Romain Bardet eindigt hoogstwaarschijnlijk als tweede, de Colombiaan Nairo Quintana als derde. Zondag rijdt het peloton naar de Champs-Élysées, het klassement zal daar normaal gesproken niet meer wijzigen.

NIETS GEBROKEN Kelderman heeft zaterdag bij een val in de twintigste etappe van de Tour de France niets gebroken. Dat meldde de renner van LottoNL-Jumbo, nadat hij bij de finish röntgenonderzoek had ondergaan. ,,Het zijn alleen kneuzingen. Dat valt gelukkig allemaal mee'', zei Kelderman bij de NOS.

Kelderman ging in de afdaling naar finishplaats Morzine op het door regen glad geworden wegdek onderuit. Desondanks bereikte hij nog als zevende de streep. Omdat de val in de laatste 3 kilometer was, kreeg hij dezelfde tijd als de Fransman Julian Alaphilippe, die als vierde finishte op 49 seconden van ritwinnaar Jon Izagirre.

,,Net iets voor de laatste kilometer was er ineens een scherpe bocht. Ik ging onderuit en gleed met een snelheid van 60 kilometer per uur de hekken in'', omschreef Kelderman zijn val, zijn tweede in deze Tour. ,,Ik vloog er vol met mijn rug in. Het deed behoorlijk zeer, maar ik zat toch weer snel op mijn fiets. Dat wil een wielrenner nou eenmaal. Maar echt trappen kon ik niet meer.''

PARIJS?Nu moet de Veenendaler nog de streep in Parijs zien te halen, zondag wachten nog 113 kilometer. ,,Het is even afwachten hoe ik me voel, maar ik ga gewoon starten. Ik was de afgelopen dagen nog steeds gemotiveerd, maar het lukte niet helemaal. Meegaan in een ontsnapping is gewoon heel lastig. Als het dan lukt zoals vandaag, dan geef je gewoon alles. Ik heb gevochten voor wat ik kon.''