• 2015-04-19 16:10:46 VALKENBURG - Renner Wilco Kelderman in actie tijdens de 50ste editie van de Amstel Gold Race. ANP BAS CZERWINSKI

    Bas Czerwinski

Kelderman maakt sprong in klassement

VEENENDAAL Wilco Kelderman heeft een sprongetje gemaakt in het klassement van het Criterium Dauphiné. De Barneveldse wielrenner, die tegenwoordig in Veenendaal woont, werd tijdens de etappe vrijdagmiddag dertiende en steeg daardoor van de twintigste naar de veertiende plaats in het klassement. De etappe werd gewonnen door Rui Costa. De Portugese wielrenner was de slimste van een kopgroepje van vier, dat veel tijd pakte op de mannen in de top van het klassement. De Italiaan Vincenzo Nibali pakte het geel. Vanaf de start vielen verschillende renners aan. In de stromende regen probeerde ook Nederlander Niki Terpstra het even, maar tevergeefs. Het duurde uiteindelijk anderhalf uur, totdat het peloton geen antwoord had op een aanval van uiteindelijk vijf man: Costa, Nibali, de Spanjaard Alejandro Valverde, Tony Gallopin uit Frankrijk en de Duitser Tony Martin.

Op de Col de Grimone vormden zij een groep van vijf, die maximaal ruim drie minuten pakte op de rest van de favorieten. Die bleven in een klein groepje achtervolgen, maar kwamen nooit dichtbij. Richting de finish moest Martin uiteindelijk lossen. Van de overige vier was het Gallopin die als eerste ervandoor ging. Nibali haalde hem echter bij, maar de Italiaan werd weer gecounterd door Costa. In de laatste honderd meter kon hij nog sprinten, in tegenstelling tot de moegestreden Italiaan.

Opvallend genoeg waren Nibali, Costa en Valverde juist de grote verliezers van donderdag. Zij verloren toen veel tijd op geletruidrager Tejay van Garderen, dagwinnaar Romain Bardet en de Brit Chris Froome. Die tijd maakten ze dubbel en dwars goed op vrijdag. Nibali, de winnaar van de Tour de France van vorig jaar, heeft nu bijna een halve minuut voorsprong op Costa in het algemeen klassement. Van Garderen zakte naar de vijfde plek.