• Ted Walker

Jonie Brouwer geniet van terugkeer

VEENENDAAL Na maanden van blessureleed maakte waterpolospeler Jonie Brouwer zaterdagavond zijn rentree in eigen bad. In een goed gevuld Valleibad knokte hij met z'n VZC-teamgenoten tegen HPZC Avéna en wist het in de slotseconde te winnen. ,,Heerlijk om weer in eigen bad te kunnen spelen. Hier heb ik al die tijd voor gerevalideerd."

Jeroen van der Veer

Het moet toegegeven worden; Jonie Brouwer speelde niet zijn beste wedstrijd uit zijn carrière. Dat kon ook bijna niet anders, want ook zijn teamgenoten behaalden niet het gewenste niveau. Hierdoor kon de Veenendaler zich niet optrekken en moest hij veel van zichzelf vragen. ,,Ik wil het team op sleeptouw nemen, maar zo ver ben ik nog niet."

ZOEKENDE Daarmee doelt Brouwer op het feit dat het conditioneel uitstekend zit, maar dat de linkshandige speler vooral wedstrijdritme mist. De competitie is twee wedstrijden onderweg en in beide duels maakte Brouwer flink wat minuten. Toch is hij nog zoekende: ,,Je leest het spelletje toch anders. Het gaat nog niet automatisch en bent veel aan het nadenken. Dat heeft tijd nodig, en dat besef ik ook, maar ik wil zo graag."

Dat wil heel VZC, al was dat zaterdag tegen Avéna niet te zien. Het behaalde het gewenste niveau en uiteindelijk was het aan de lat en de keeper zijn hoofd te danken dat het met 11-10 kon winnen. ,,We missen een midvoor", aldus Brouwer. ,,Gilian Rijnsaardt vult dat goed in. Alleen als hij er even uit is, zijn wij zoekende."

KAMPIOENSCHAP Als geen ander weet ook coach Niels Aartse dat dit tijd kost. Tijd die hij zijn ploeg en Jonie Brouwer geeft. ,,Jonie wil veel te graag en vraagt veel van zichzelf. Dat is top, alleen moet hij voorzichtig zijn. Hij heeft bijna een jaar niet gespeeld en mist wedstrijdritme. Het komt vanzelf en hij gaat dit seizoen nog zeker belangrijk zijn."

Daarin gelooft ook Brouwer en uiteindelijk moet dit het gedroomde resultaat opleveren. ,,De titel", is hij stellig. ,,Dat moet dit jaar echt gaan gebeuren en iedereen realiseert zich dat."

HONDERD PROCENT Dan moet het beter gaan dan afgelopen zaterdag. Na een 2-3 achterstand in de eerste periode, werd de derde periode met een 5-5 tussenstand begonnen. Daarin speelde VZC op zijn zachtst gezegd niet best en kwamen de bezoekers uit Heerenveen op een 5-7 voorsprong. ,,Toen had ik er een hard hoofd in", bekende Aartse.

Daarbij had hij niet gerekend op de wederopstanding van Gilian Rijnsaardt. ,,Die kwam behoorlijk los", glunderde de winnende trainer. ,,Dan zie je toch dat wij over meer kwaliteiten beschikken en sleep je de overwinning toch nog binnen."

De winnende treffer kwam drie tellen voor het laatste fluitsignaal. De worp van Ruben Boorsma kwam eerst op de lat en ging vervolgens via de doelman zijn hoofd in het doel. ,,Voor mij persoonlijk was het lekker dat ik een doelpuntje scoorde", aldus Jonie Brouwer. ,,Ik was daar best naar op zoek en heb ook veel kansen gemist. Daar baal ik wel van. Maar ach, ik zit nu op tachtig procent en werk langzaam richting die honderd."