• Marjet van Ruitenbeek
  • Marjet van Ruitenbeek
  • Jeroen van den Berg

Invaller Mooij zet DOVO op juiste spoor

VEENENDAAL Een rol als reserve, daar moest Bas Mooij het in de competitieouverture bij Sparta Nijkerk mee doen. ,,Dat zag ik aankomen. In de voorbereiding ben ik ook geen enkele wedstrijd in de basis begonnen." Wellicht hoort Mooij volgende week in de eerste thuiswedstrijd wel bij de basiself. Als invaller leidde de stopper met een mooie kopgoal de eerste zege van DOVO in: 1-3.

 

door Edward Doelman

 

Met de invalbeurt had hij op voorhand geen rekening gehouden. ,,Je weet dat een trainer niet zo snel ingrijpt in het verdedigingscentrum. Meestal worden toch aanvallers of middenvelders gewisseld." In de rust nam de nieuwe coach Gert Kruys toch zijn maatregelen, nadat in het laatste kwartier voor rust de achterdeur wijd openstond. De Spartanen kregen vier opgelegde kansen, maar haalden daar niet veel rendement uit. De handige Ali Alkan miste keer op keer, alleen Rick Boersma scoorde met een knap gerichte kopbal in de kruising: 1-0.

Mooij keek toe van de reservebank. ,,Ik weet niet precies wat het was, maar het leek alsof er wat angst in de ploeg kroop. Daardoor gingen we wat te veel achteruit lopen en kregen we het moeilijk." Dat kwartier contrasteerde met de speelwijze van DOVO in de eerste twintig minuten. De Veenendalers begonnen met veel druk vooruit, wat al na drie minuten in de eerste kans resulteerde. Serhat Koc miste echter na een overstapje van Joshua Patrick. Ook Sparta Nijkerk had in de openingsfase geen succes. Een fraaie vrije trap belandde op de kruisingpaal.

 

GEZAPIG NA RUST Na de hervatting kwam Mooij toch in de ploeg, ten koste van Mauro Peters. Voor Peters was de wissel pijnlijk, aangezien hij afgelopen seizoen nog op De Ebbenhorst speelde. Met die kwestie hield Mooij zich niet bezig. Hij concentreerde zich in eerste instantie op zijn verdedigende taken. ,,De eerste minuten na rust was het gezapig. Dan weet je dat je uit een dood spelmoment terug in de wedstrijd kunt komen." Uitgerekend Mooij was het feestvarken. ,,Die vrije trap van Roy Bakkenes kwam perfect, ik hoefde de bal alleen maar te verlengen, waarna die precies in de kruising binnenviel", omschrijft de verdediger de gelijkmaker.

De 1-1 zette DOVO op het juiste spoor, ook met dank aan de impulsen van invaller Frank Hol. In de 66e minuut verzilverde Koc de 1-2. ,,We scoorden op de juiste momenten", merkte Mooij. Daarnaast was Sparta lang aanvallend onmachtig, met dank aan Mooij. Hij neutraliseerde Alkan.

 

EFFECTIEVER Toch werd het nog één keer spannend. Donny van der Wal dook op achter de defensie, maar stuitte op de benen van Prinssen, tot opluchting van Mooij. ,,Over de hele wedstrijd was de kansenverhouding ongeveer gelijk. We waren alleen effectiever. Dat is ook wel eens anders geweest", lachte hij. Bart van Brakel zorgde in de slotfase zelfs nog voor 1-3.