• Jeroen van der Veer

'Ik wilde meer dan toeschouwer zijn'

VEENENDAAL Binnen een vereniging lopen diverse 'helden van toen' rond en is het lastig om de juiste persoon aan te wijzen. Bij voetbalvereniging De Merino's is dat niet anders en daarom voelde Wijnand Blankesteijn zich bezwaard dat hij naar voren was geschoven. Toch is de inmiddels 71-jarige Blankesteijn de grondlegger van het huidige sportcomplex en een onmisbare bladzijde in de geschiedenisboeken van de club.

Jeroen van der Veer

In 1961 kwam Blankesteijn in Veenendaal wonen en werd direct lid van Kulan. Deze club is onbewust de grondlegger van De Merino's geweest, want toen zij in 1971 ophielden te bestaan, maakten veel leden de overstap naar deze club. ,,Ik voelde mij direct thuis. Heb er mooie tijden meegemaakt en zelfs nog gescoord tegen DOVO. Mijn laatste wedstrijd was tegen FC Den Bosch en ben daarna gestopt met voetballen."

EERSTE STEEN Vervolgens nam Blankesteijn deel aan de bouwcommissie en in 1975 droeg hij voor het eerst de voorzitterspet. Toen begin jaren 80 het gebied rondom de Wageningselaan volgebouwd werd met bedrijfspanden, en de Scheepjeswol als eigenaar de grond verkocht had, moest De Merino's verhuizen. Een cruciale periode, waarbij Blankesteijn van onschatbare waarde bleek.

,,Het was geen gemakkelijke periode, maar wij waren steeds een stap verder dan de rest", blikt Blankesteijn terug. ,,Hierdoor werden mogelijke fouten al direct getackeld en konden we vooruit kijken. Met veel vrijwilligers hebben wij het sportpark kunnen realiseren, waarbij ik de eer had om de eerste steen te leggen."

LINTJE ] Nog dagelijks loopt de inmiddels 71-jarige er met trots rond en is hij maar wat blij dat de grote hoeveelheid vrijwillige uren beloond zijn. ,,Vroeger hadden mijn ouders geen vervoer om mij naar mijn toenmalige club HDS te brengen. Ik werd toen door bekenden opgehaald met de brommer. Die dienst is altijd mijn voorbeeld geweest. Anderen helpen en niet toekijken hoe iemand machteloos is. Samen zoeken naar oplossingen."

Dat is ook de reden waarom de voorzitterspet hem 14 jaar als gegoten zat. ,,Ik wilde meer dan alleen toeschouwer zijn. De club vooruit helpen op het veld kon ik niet meer, maar buiten de lijnen kon ik letterlijk en figuurlijk een steentje bijdragen."

PROJECT Afgelopen jaar ontving Blakesteijn een Koninklijke onderscheiding en ook daar is hij logischerwijs trots op. ,,Maar", zegt hij stellig. ,,Het liefst knip ik hem in stukjes en deel ik hem uit aan anderen die ook veel voor de club hebben betekend."

Ondanks dat hij diverse ernstige gezondheidsproblemen overleefde (,,Ik ben een medisch wonder"), is de inwoner van Veenendaal nog altijd geen persoon die stil zit. ,,We gaan een businesshome bouwen en het asbestdak verwijderen, om er zonnepanelen op te leggen. Er zijn dus nog genoeg projectjes. O ja, een tribune en voetballen in de hoofdklasse. Als die dingen lukken, ben ik enorm gelukkig."

Elke club heeft historie en die historie is gemaakt door personen. Personen die belangrijk waren voor hun club; bestuurlijk, sportief of op ander vlak. In deze rubriek portretteren we die Helden van Toen. Tips voor deze rubriek kunnen gemaild worden naar veenendaalse.krant@bdu.nl ovv Helden van Toen.