• Jeroen van der Veer

'Ik was geen lieverdje, nee'

VEENENDAAL Iemand die altijd alles over had voor een overwinning, een irritante speler maar iemand met een groot hart en een absolute teamspeler. Het zijn enkele termen die bij Arnold Burger passen. De ex-speler van SKF droeg bij de korfbalvereniging jarenlang de aanvoerdersband en was onderdeel van een gouden generatie.

Jeroen van der Veer

Na een korfbalcarriere in zijn woonplaats Rhenen besloot Burger in 1999 naar SKF te vertrekken. De faciliteiten waren toen al top en met enkele nieuwe spelers moesten er resultaten geboekt worden. Het speelde derde klasse en dat moest beter, vonden ze in Veenendaal. ,,Toch voelden wij geen druk", aldus Burger. ,,Veel spelers kenden elkaar al van hun vorige club en we werden snel een team."

HET RANDJE OPZOEKEN Al snel wist Burger hierbij zijn plekje te vinden en daar waren zijn teamgenoten maar wat blij mee. Zij wisten als geen ander dat je een Burger beter in je team kunt hebben, dan dat je tegen hem moet spelen. ,,Ik was geen lieverdje, nee. Alles deed ik om te winnen. Ik zocht het randje op en ging erover heen."

Toch hield hij veel vriendschappen met tegenstanders over aan zijn tijd als speler. ,,Ook al was ik in het veld misschien een hele vervelende, na het duel was het klaar. Ik werd vaak aangesproken door tegenstanders en dan zeiden ze dat ik een hele vriendelijke vent was. Maar ja, dat was aan de bar en niet in het veld."

AHOY Die absolute winnaarsmentaliteit bracht Burger ver. Met SKF boekte hij mooie resultaten, speelde hij hoofdklasse en droeg de inwoner van Rhenen zelfs vele jaren de aanvoerdersband. ,,Die band deed mij niet heel veel hoor", zegt hij lachend. ,,Ook zonder dat ding zei ik wel wat ik er van vond en probeerde ik het team op sleeptouw te nemen."

Als lijnrechter was Burger twee keer aanwezig bij dé finale in Ahoy. ,,Doordat ik zelf een speler was die bekeek hoe ver hij kon gaan, wist ik alle trucjes wel. Dit hielp mij bij mijn rol als arbiter. Dat was ook een mooie ervaring hoor, 11.000 man in Ahoy. Heb ik daar ook het hoogst haalbare gehaald, haha."

VRAGEN Op zijn 33ste zorgde een blessure ervoor dat hij noodgedwongen afscheid moest nemen van het vlaggenschip van de club ,,Ik had inmiddels twee operaties aan mijn knie ondergaan, maar hield nog altijd last. Toen was het tijd om te stoppen, want ik heb ook nog gewoon mijn werk en een gezin. Ik kreeg van de club een afscheidsduel en toen was het klaar en kon ik terugkijken op een mooie tijd."

Nog altijd doet Burger soms wat voor de club, maar dit is vooral op de achtergrond. ,,Bob de Jong heeft mij al vaker gevraagd om meer voor de club te doen, maar dat kan niet. Ben voor mijn werk vaak in het buitenland. Dat is wel jammer, maar weet je wat het is. Als ik het ga doen, wil ik het 100 procent doen. Dat is helaas niet mogelijk. Toch ben ik nog vaak bij SKF. Mijn zoontje speelt daar. Met veel plezier kijk ik bij hem."

Elke club heeft historie en die historie is gemaakt door personen. Personen die belangrijk waren voor hun club; bestuurlijk, sportief of op ander vlak. In deze rubriek portretteren we die Helden van Toen. Tips voor deze rubriek kunnen gemaild worden naar veenendaalse.krant@bdu.nl ovv Helden van Toen.