• Jeroen van der Veer

'Ik was de eikel die elk team nodig heeft'

VEENENDAAL Altijd vrolijk, een aanjager en bovenal een liefhebber van de volleybalsport. Het zijn antwoorden die gegeven worden als de vraag komt wat Ronald Bootsman typeert. De 33-jarige inwoner van Elst speelde jarenlang in het eerste team van VCV en nog altijd is hij actief binnen de vereniging. ,,Ik was misschien niet de beste, maar kon de boel wel gek krijgen."

Jeroen van der Veer

Volleybal werd er bij Ronald Bootsman met de paplepel ingegoten. Zijn halve familie deed aan de populaire balsport en daardoor rolde ook hij erin. Eerst bij Musketiers in zijn woonplaats Elst en later bij VCV in Veenendaal. Daar liet hij zien een belangrijke pion te kunnen zijn voor de ploeg die stappen omhoog wilde zetten. ,,Ik was 16 jaar toen ik erbij kwam en heb tot mijn 24ste in het eerste gespeeld. Schitterende tijd hoor."

FAMILIEMAN Als de vraag wordt gesteld of hij niet te vroeg is gestopt met spelen in het eerste team, is Bootsman direct duidelijk. ,,Nee. Volleybal is erg leuk hoor, maar de tijd die ik nu voor mijn gezin heb is veel leuker. Ik wilde af van het 'moeten'. Toen wij van drie naar vier keer gingen qua trainingsarbeid, vond ik het genoeg geweest."

Want Bootsman is een familieman en het is dan ook bijna een A-B-C'tje dat zijn dochtertje en zoontje later op volleybal gaan. ,,Er liggen drie ballen in de woonkamer. Met de oudste van ruim vier jaar gooi ik al over. Niet onderhands, maar natuurlijk bovenhands."

KAMPIOENSCHAP Zelf was Bootsman een speler die het moest hebben van zijn enthousiasme. Stond hij -of kwam hij- binnen de lijnen, dan gebeurde er iets. ,,Leuk man, beetje uitdagen. Ik was die eikel die elke team nodig heeft. De boel opjutten. Hierbij wist ik dat mijn concurrentie in het team, Sander Lems, simpelweg beter was en daardoor kende ik mijn rol."

Toch doet hij zichzelf daar misschien te kort mee. Bootsman stond door zijn jaren bij VCV wel aan de basis van het huidige succes. ,,Doordat wij met het tweede kampioen werden, kon ons eerste hoger instromen toen ze een soort van doorstart maakten. Dat kampioenschap in de tweede divisie was echt geweldig om mee te maken."

Inmiddels speelt hij zijn wedstrijdjes in het derde team, maar nog altijd zien clubgenoten Bootsman regelmatig in de zaal. Zij zullen dan ongetwijfeld aangestoken worden door het enthousiasme van de 33-jarige, die altijd met een glimlach rondloopt. ,,Ik wil plezier in het leven hebben en dat heb ik. Als je lol hebt, en dat heb ik 99 procent van de tijd, is het leven veel leuker. Even boos of chagrijnig zijn kan natuurlijk, maar niet te lang. Schiet niemand iets mee op. Ook na een nederlaag niet. Niemand verliest bewust, dus dan is het even teleurgesteld zijn en vervolgens met z'n allen een drankje drinken."

Elke club heeft historie en die historie is gemaakt door personen. Personen die belangrijk waren voor hun club; bestuurlijk, sportief of op ander vlak. In deze rubriek portretteren we die Helden van Toen. Tips voor deze rubriek kunnen gemaild worden naar veenendaalse.krant@bdu.nl ovv Helden van Toen.