• Jonie Brouwer

'Ik volg mijn VZC-clubhart'

VEENENDAAL Het schip zien zinken kon Bert van de Grift niet laten gebeuren en daarom besloot de ervaren waterpolochoach de rechterhand van Niels Aartse te worden. Na vier jaar hoofdtrainer te zijn geweest, kiest hij nu bewust voor een rol in de schaduw. ,,Alles voor het clubje VZC."

Jeroen van der Veer

Nadat Ritske van Wijk vorig jaar aangaf te stoppen als hoofdcoach, begon een lange zoektocht naar een nieuwe man voor de groep. Daarin kwam VZC al redelijk snel uit bij Niels Aartse, die op dat moment de assistent van Van Wijk was doordat hij zelf een blessure had. Aartse bedankte in eerste instantie voor de eer, maar na een telefoontje van Van de Grift lagen de kaarten anders op tafel. 

DRIETAL ,,Ik hoorde links en rechts wat er aan de hand was bij VZC", blikt Van de Grift terug. ,,Het is gewoon moeilijk om een coach te vinden en ik vond Niels een ideale kandidaat. Toch had hij zo'n rol nog nooit vervuld en daarom vond ik het belangrijk dat hij ervaren mensen om hem heen had."

Met twee ervaren krachten -ook Marco Kunz is assistent-  zag ook Aartse zichzelf als man voor de groep en kon men beginnen met het uitstippelen van een plan. Met de toezegging van het drietal werden talenten bij de club gehouden en gaat men op jacht naar de titel. ,,Toen ik Niels belde, zei ik hem dat we dit schip niet moesten laten zinken. Uiteindelijk overwint de clubliefde."

AANBIEDINGEN Dat betekent echter wel dat Van de Grift opnieuw aan het badrand te vinden is. Een rol die hij twee jaar geleden vaarwel zei. ,,Dat deed ik toen, omdat ik vier jaar trainer van VZC was. Wij hadden toen onze doelen behaald en dacht dat het goed was voor de club om een frisse wind te laten waaien. Daardoor kreeg ik ook meer tijd voor mijn gezin en dat was de grootste reden om er toentertijd mee te stoppen."

Zijn vrije tijd ging naar het gezin en eigenlijk miste hij het waterpolo niet. Natuurlijk bleef het altijd 'zijn' spelletje, maar in die tijd is de inwoner van Lienden misschien maar twee keer bij VZC wezen kijken. ,,De club en ik gingen op een juiste manier uit elkaar en  ik had meer tijd voor mijn familie. In de tussentijd kreeg ik wel aanbiedingen, maar daar had ik geen zin meer in."

KAMPIOENSCHAP Toch is hij weer onderdeel van een waterpoloselectie en gaat dat twee keer per week doen. ,,Niels is de coach en ik train de jongens twee keer per week. Er is een duidelijke scheiding en dat bevalt goed. Samen met Kunz vormen wij met z'n drieën de staf."

Doelstelling is om het project dat Van de Grift ruim vijf jaar geleden inzette een vervolg te geven. Het lukte vorig jaar niet en daarom moet het voor de waterpolomannen van VZC aankomend seizoen gebeuren. De ploeg wil met vrijwel enkel en alleen eigen spelers kampioen worden en zo promoveren naar het allerhoogste niveau. ,,Daar gaan we voor ", zegt Van de Grift strijdlustig. ,,Met Niels als kopman en met mij in de schaduw."