• ,,Als ik die penalty scoorde mocht ik op voetbal. En dat gebeurde.''

    Jeroen van der Veer

'Ik maakte dronken mijn debuut'

VEENENDAAL Als speler was Richard van den Bosch misschien niet de belangrijkste speler van het team, maar als trainer heeft hij zeker een groot aandeel gehad in het huidige presteren van De Merino's. Op 31-jarige leeftijd promoveerde de oefenmeester in zijn eerste jaar en vervolgens werd dit kunststukje herhaald.

Jeroen van der Veer

Pas als D-pupil ging Van den Bosch op voetbal en dat kwam vooral door zijn moeder. De schooldokter had gezegd dat zijn knieschijf los zat en daardoor mocht hij niet voetballen. Terwijl zijn broers en vrienden wel wedstrijden voor De Merino's speelden, keek Richard van den Bosch toe. ,,Toen zei mijn moeder dat als ik een penalty zou scoren -die toen na de wedstrijd genomen werden-, mocht ik op voetbal."

LINKS Dagenlang trainde Van den Bosch op die ene trap in de rechterhoek en op zaterdagmiddag was het moment eindelijk daar. ,,En wat denk je", lacht de 44-jarige Veenendaler. ,,Schiet ik hem links. Zouden de spanningen wel geweest zijn. Maar hé, hij zat en ik mocht op voetbal."

Vervolgens speelde hij vrijwel alles en zat hij een seizoen in het tweede elftal. ,,Tot ik opeens hoorde dat ik voor het eerst bij de selectie zou zitten. Doordat dit als wissel zou zijn, ging ik die avond ervoor uit en was ik om 05.00 uur thuis."

Vier uur later ontving Van den Bosch een telefoontje. Hij zou in de basis starten. ,,Ik denk dat niet veel mensen kunnen zeggen dat ze dronken hun debuut hebben gemaakt. Nou, ik wel hoor."

PAPIEREN Na een seizoen besloot Van den Bosch te stoppen met selectievoetbal en werd er in een vriendenteam gespeeld. Tot zijn 25ste en hij trainer van het tweede elftal werd. ,,Dat heb ik een aantal jaar gedaan en vervolgens werd ik gevraagd voor het eerste. Ik had mijn papieren en besloot het te doen."

Als vrij jonge hoofdtrainer boekte Van den Bosch direct succes. Hij promoveerde in zijn eerste jaar en dat jaar daarna opnieuw. ,,Speelden we een beslissingswedstrijd voor 1500 man. Dat was echt gaaf."

COMBINEREN Hij werd diverse keren gevraagd door andere verenigingen, maar altijd bleef de Veenendaler zijn clubje trouw. Ook toen hij na zes seizoenen besloot te stoppen als hoofdtrainer. ,,Ik had wat aanbiedingen, maar de club zag in mij een technisch man. Dit kon ik combineren met trainerschap bij het tweede en ik wilde eigenlijk helemaal niet weg bij De Merino's. Tot op de dag van vandaag heb ik die functies alsnog."

Het gezelligheidsdier stond dan ook aan de wieg van het huidige succes. Nog altijd speelt De Merino's in de eerste klasse, het niveau waar Van den Bosch ze afleverde. ,,Van twee beslissingen heb ik achteraf gezien best wat spijt", blikt hij terug. ,,Ik ben te vroeg gestopt als speler van het eerste en ik had misschien al mijn trainingspapieren moeten halen. Maar ach, nu kan ik alsnog terugkijken op een schitterende tijd en heb ik nog altijd plezier in wat ik voor de vereniging kan doen. De Merino's is en blijft mijn clubje."

Elke club heeft historie en die historie is gemaakt door personen. Personen die belangrijk waren voor hun club; bestuurlijk, sportief of op ander vlak. In deze rubriek portretteren we die Helden van Toen. Tips voor deze rubriek kunnen gemaild worden naar veenendaalse.krant@bdu.nl ovv Helden van Toen.