• Jeroen van der Veer

'Ik kon De Merino's niet loslaten'

VEENENDAAL In de periode waarin de belastingaangiften weer gedaan moeten worden, ziet half Nederland er tegenop. Veel cijfertjes, een hoop rekenen en het is altijd maar puzzelen. Dat moest Gert Blad zo'n dertig jaar geleden ook, toen hij zonder enig ervaring de functie van penningmeester bij De Merino's op zich nam.

Jeroen van der Veer

KNIEKLACHTEN Op zijn veertiende -Blad was een laatbloeier- ging de inwoner van Veenendaal op voetbal bij De Merino's. Vrienden van hem zaten daar en dus was het een a-b-c'tje. Het is een keuze waarvan de voormalig linksback van het eerste geen spijt van kreeg. Jarenlang rende blad langs de kalklijn en enkele seizoenen gebeurde dit met de aanvoerdersband om zijn arm.

Doordat knieklachten ervoor zorgden dat Blad noodgedwongen moest stoppen met voetballen, greep het bestuur zijn kans. ,,Of ik penningmeester wilde worden van de vereniging", denkt de 62-jarige terug. ,,Ik had geen enkele financiële achtergrond, maar besloot het toch te doen. Door mijn spelersloopbaan had ik een band gekregen met de club en dan wil je graag iets voor hen betekenen. Op het voetbalveld kon het namelijk niet meer."

SWITCH Een jaartje of 25 werd de functie bekleed en doordat hij een helpende hand toegereikt kreeg, had Blad er steeds meer plezier in. ,,Je bent verantwoordelijk voor alle geldstromingen binnen de vereniging. Ja, dat is aardig wat. Maar", benadrukt hij. ,,Je moet het niet groter maken dan dat het is. We zijn natuurlijk geen bedrijf of zo."

Toen Blad net had besloten dat hij zijn rol als penningmeester naast zich neer wilde leggen, kwam er een lege plek in het bestuur. De rol van secretaris kwam vrij en daarvan maakte de Veenendaler dankbaar gebruik. ,,Ik stopte als penningmeester omdat het toch wat veel werd. Als secretaris ben je ook druk, maar toch minder. Het was dus ideaal en ik kon mijn club toch niet los laten."

KLEEDKAMERGEVOEL Zelf is Blad ook nog actief lid. Zo is hij elke donderdagavond op het veld te vinden, als hij deelneemt aan het wandelvoetbal. ,,Heerlijk is dat. Even met de bal bezig zijn en daarna genieten van een drankje in de kantine. De sfeer bij De Merino's is altijd heel open en gezellig. Op donderdag is de kantine ook vaak vol en is het een groot feest."

Daarnaast neemt Blad ook deel aan de oud-ledencommissie, waarbij men oud-spelers weer wil betrekken bij de vereniging. ,,Dan komen er 30 tot 40 man bij elkaar en hebben we het over vroeger. Een beetje het kleedkamergevoel terugbrengen. Vinden de mensen prachtig."

VERJONGING Als de 62-jarige gevraagd wordt hoe lang hij nog actief bij De Merino's blijft, komt er een lach. ,,Als het aan mijn vrouw ligt, stop ik direct. Toch doe ik dat niet snel en dat weet zij ook. Waar ik voorheen elke dag bij de club was, is dat nu wel iets minder geworden. Ach, weet je wat het ook is. Het bestuur verjongt ook, dus ooit zal er iemand op mijn plek komen. Dat is niet erg en dat is voor de club alleen maar gezond. Toch zou ik dan op de achtergrond actief blijven. Tja, het blijft toch je club hè."

In de serie Clubgezichten portretteren we de gouden vrijwilligers uit de sport. Elke vereniging heeft er wel een paar. Iedereen kent hem of haar wel, het gezicht van jouw club. Elke woensdag in VeenendaalseKrant. Tips? Mail de redactie: veenendaalse.krant@bdu.nl ovv Clubgezichten

Label:

Clubgezichten