• Ted Walker

'Ik kan zó van die gasten genieten'

VEENENDAAL Als zwemhoofdtrainer Harry Delno van VZC E&P over zijn talenten spreekt, schieten de tranen opnieuw in zijn ogen. Het is typisch Delno, die heel zijn ziel en zaligheid stopt in het begeleiden van de tieners. Zwemmen is zijn passie en de kanonnen in het water zijn min of meer 'zijn kinderen'.

Jeroen van der Veer

SPORTGALA Het is niet de eerste keer dat er tranen uit de ogen van Delno stromen als het over zijn sport gaat. Vorig jaar op het sportgala ontving zijn selectieteam de prijs Sportploeg van het jaar en zoon Thom werd Sporttalent. Momenten waarop de 53-jarige andermaal beseft waarvoor hij vrijwillig zoveel uur in de sport stopt en dan komt de emotie los. ,,Weet je wat het is", probeert de inwoner van Veenendaal zijn vochtige ogen te beschrijven. ,,Elke ochtend staan zij voor vijf uur op en komen ze bij mij trainen. Wat zij in de sport stoppen, is ongelofelijk. Ik kan daar zó van genieten."

VROEG OPSTAAN Daarbij vergeet Delno op te noemen dat ook zijn wekker enorm vroeg gaat. Zo moet er minimaal vier keer per week het cijfer vier ingevoerd worden op de wekker. ,,Kwart voor vijf is inderdaad erg vroeg", lacht de zwemtrainer. ,,Maar die gasten geven mij de energie om het keer op keer te doen. De honger naar meer is bij die gasten te voelen en daarvoor doe je het."

Wie denkt dat Delno de overige dagen uitslaapt, heeft het mis. ,,Ik sta vroeg op om eerder op mijn werk te beginnen. Hierdoor kan ik 's middags weer training geven."

METHODE Het zijn veel uren die er in de sport gaan zitten en alles op vrijwillige basis. ,,Klinkt gek hé. Tja, in Nederland zijn simpelweg weinig betaalde trainers. Het moet dus echt je passie zijn om dit te kunnen doen."

Met die passie zit het bij Delno wel goed en ook dit seizoen traint hij weer een zeer talentvolle groep. Zwemtalenten die over enkele jaren de top kunnen halen. ,,Ik wil niet arrogant overkomen, maar de personen die bij mij trainen kunnen het minimaal schoppen tot de Nederlandse Kampioenschappen. Dan moet je echter wel onze methode volgen en bereid zijn alles te geven."

GETROFFEN Via diverse omwegen is de trainer nu voor het vijfde jaar actief bij VZC E&P en dat doet hij met veel plezier. Dat hij veel tijd kwijt is aan de sport, maakt hem niet veel uit. ,,Gelukkig is mijn vrouw ook zwemgek en accepteert ze dat ik veel bij het bad ben. Daar heb ik het wel mee getroffen."

Nog jaren wil Delno zijn passie uitvoeren en zwemtalenten in Veenendaal naar een hoger niveau tillen. ,,We hebben nu enkele toppers in het bad liggen die internationaal kunnen. Samen gaan we keihard aan het doel werken. Elke dag opnieuw. Dat daarvoor regelmatig de wekker vroeg gaat, neem ik voor lief."

In de serie Clubgezichten portretteren we de gouden vrijwilligers uit de sport. Elke vereniging heeft er wel een paar. Iedereen kent hem of haar wel, het gezicht van jouw club. Elke woensdag in VeenendaalseKrant. Tips? Mail de redactie: veenendaalse.krant@bdu.nl ovv Clubgezichten

Label:

Clubgezichten