• Ted Walker

'Ik heb wel meer dan twintig zonen'

VEENENDAAL Zes jaar geleden kwam Roel van Kesteren door zijn schoonzoon bij De Merino's binnenwandelen en hij is er sindsdien nooit meer weggegaan. De inmiddels 56-jarige is materiaalman bij de Veenendalers en is minstens drie keer per week te vinden op Sportpark De Groene Velden. Naast dat hij voor al het materiaal zorgt, heeft hij nog een andere belangrijke taak: ,,Het drankje na een gewonnen wedstrijd moet altijd voor de jongens klaar staan." 

Jeroen van der Veer

Als de trainingen om half acht beginnen, dan zorgt Van Kesteren dat hij zo'n twee uur van te voren aanwezig is. Dan worden op het gemakje twintig ballen gepakt en opgepompt, worden de hesjes en pionnen klaargelegd en zorgt hij dat de bidons gevuld zijn. ,,Aan haasten heb ik een hekel en daarom zorg ik dat ik op tijd op de club ben. Kan ik rustig mijn dingetje doen en als ik iets vergeten ben, heb ik nog tijd om het te herstellen. Dat gebeurt trouwens niet vaak hoor. Maar ach, je weet het maar nooit."

HECHT TEAM De knuffel of handdruk van de jongens als blijk van waardering maken de vele uren werk nog meer een feestje. Vooral de zaterdag is voor Van Kesteren een dag om naar uit te kijken. ,,Dan ben ook ik gespannen", bekent de goedlachse Veenendaler. ,,Toch is daar voor de wedstrijd amper tijd voor, want dan moeten bijvoorbeeld alle shirtjes van de spelers in de kleedkamer hangen."

In de zes jaar dat Van Kesteren nu bij De Merino's loopt, is hij echt van de club gaan houden. Want naast zijn werkzaamheden binnen de vereniging, drinkt hij ook graag een pilsje op de donderdagavond mee. ,,Dan zitten we met de hele selectie in de kantine een drankje te doen. Dat is altijd zo gezellig. We zijn een hecht team en kennen elkaar al meerdere jaren. Daarnaast kaart ik regelmatig. Ja, De Merino's is meer dan alleen voetbal."

SOKKEN Als op zaterdag eenmaal het fluitsignaal van de wedstrijd klinkt, loopt Van Kesteren steevast met zijn witte pet en een sigaartje rond het veld. Door het publiek merkt hij hoe de wedstrijd gaat, want er veel van zien kan hij niet. ,,Door een erfelijke ziekte zie ik nog maar veertig procent. Dat maakt een wedstrijd kijken bijna onmogelijk, maar zeker niet minder spannend."

Na het duel zorgt hij ervoor dat alle spullen weer in de tas zitten en dat de was netjes naar de wasvrouw kan. Je zou denken dat volwassen spelers dit zelf kunnen, maar Van Kesteren vindt dat hij dit net zo goed zelf kan doen. ,,Er gaat altijd wel eens onbedoeld een sok binnenstebuiten. Ik vind dan niet dat de wasvrouw dit goed moet doen en daarom doe ik dat voor haar."

TWINTIG ZONEN Als de 56-jarige gevraagd wordt of hij de spelers van De Merino's niet te veel in de watten legt, begint hij te lachen. ,,Dat denk ik wel, maar dat geeft niet. Ze laten nog altijd merken dat ze het waarderen en dan is het voor mij ook goed. Vader Abraham had zeven zonen en ik heb er wel meer dan twintig."

In de serie Clubgezichten portretteren we de gouden vrijwilligers uit de sport. Elke vereniging heeft er wel een paar. Iedereen kent hem of haar wel, het gezicht van jouw club. Elke woensdag in VeenendaalseKrant. Tips? Mail de redactie: veenendaalse.krant@bdu.nl ovv Clubgezichten

Label:

Clubgezichten