• Jeroen van der Veer

'Ik heb een onvergetelijke tijd gehad'

VEENENDAAL Het was vroeger bij SKF twee seizoenen lang een eenvoudig concept. Geef de bal maar aan Bob de Jong en je wist als medespeler/toeschouwer dat er gevaar van zijn schot afkwam. De inwoner van Veenendaal begon zijn korfballoopbaan bij SKF, speelde in de Korfbal League, haalde Oranje en keerde terug in Veenendaal als voorzitter van de technische commissie en was zelfs even hoofdtrainer. 

Jeroen van der Veer

Wie je bij de Veenendaalse korfbalvereniging ook spreekt; vrijwel iedereen kent de inmiddels 38-jarige De Jong. Als kind van de club werd hij er groot en was al snel duidelijk dat het een natuurtalent was. Uiteindelijk speelde hij twee seizoenen in het eerste van SKF, waarna hij de overstap maakte naar het hoogste niveau.

,,Toch heb ik niet alles eruit gehaald", denkt hij terug aan de tijd. ,,Vooral fysiek had ik er meer uit kunnen halen, maar ik teerde lang op mijn talent."

ONVERGETELIJKE TIJD Dat was niet zonder reden, want de ruim 1.90 meter lange speler kon uitstekend korfballen. Dit viel ook op bij de bond, waardoor De Jong tien interlands achter zijn naam heeft staan. ,,Daar ben ik enorm trots op. Ik zat bij de acht beste mannen van Nederland en dat is een hele eer."

Toch besloot De Jong zelf te stoppen bij oranje. Een trip naar China moest hij op werkdagen doen en dat bleek niet meer te combineren. ,,Daarnaast was wel duidelijk dat ik één van de minsten was en zou blijven", zegt hij zelfbewust. ,,Dat heeft mij er uiteindelijk toe doen besluiten om te stoppen bij het Nederlandse team. Of ik daar achteraf spijt van heb? Nee, echt niet. Ik heb een onvergetelijke tijd gehad en ik kijk er met een lach op terug."

TRAINERSSCHAP Na zijn actieve carrière keerde De Jong al snel terug bij zijn jeugdliefde SKF, waar hij in de technische commissie terecht kwam. ,,Het was een a-b-c'tje dat ik hier weer actief zou zijn. Het is een familieclub met veel ambitie en daarbij help ik graag. Zonder arrogant over te willen komen; als ik iets zeg, neemt men dat snel aan. Ik wil dan ook mijn kennis en ervaring gebruiken om de club vooruit te helpen."

Zelf gooit hij nog een balletje in een lager team en dit gebeurt met vrienden. Mede daarom heeft De Jong nog geen ambitie om hoofdtrainer te worden. ,,Misschien in de toekomst", aldus de 38-jarige. ,,Alleen dan heb ik het over het trainersschap. Het hoeft niet perse het eerste team te zijn. Werken met de jeugd vind ik ook erg leuk."

ONTSPANNEN Het mag duidelijk zijn dat SKF in het hart van De Jong zit en hij schuift dat dan ook niet onder stoelen of banken. ,,Bij de club ontspan ik en kan ik mijn ei kwijt. Heb daarnaast hier veel vrienden en het voelt als een grote familie. Ja, dit is echt mijn vereniging en daarom ben ik hier zo graag."

Elke club heeft historie en die historie is gemaakt door personen. Personen die belangrijk waren voor hun club; bestuurlijk, sportief of op ander vlak. In deze rubriek portretteren we die Helden van Toen. Tips voor deze rubriek kunnen gemaild worden naar veenendaalse.krant@bdu.nl ovv Helden van Toen.