• Jeroen van der Veer

'Ik had weer even centen nodig'

VEENENDAAL De tweebenige Aart Gerritsen heeft in zijn jaren bij DOVO heel wat harten sneller laten kloppen. Gaf hem de bal en je wist dat er een actie ging volgen of een verwoestend schot. Een plaag voor iedere verdediger en de inmiddels 72-jarige inwoner van Veenendaal was dan ook een speler die bij veel clubs op het lijstje stond. Toch bleef hij DOVO -op twee jaar profvoetbal na- trouw en kwam hij tot 530 duels in het eerste. 

Jeroen van der Veer

Als Gerritsen terugdenkt aan de tijd, begint hij nog te stralen. Als klein talentje begon hij met voetballen bij Veenendaal en al snel klopte DOVO bij hem aan. ,,Maar dat deed ik niet", blikt de zeventiger terug. ,,Ik zou net aansluiten bij het eerste en wilde geduldig zijn. Met mijn zestien jaar kwam ik namelijk net kijken."

STRIJD EN PASSIE Toch ging hij na enkele keren vragen toch naar het grote DOVO en dat bleek een gouden keuze. ,,Ik had al wat naam gemaakt bij Veenendaal en liep ook bij mijn nieuwe club voorop. Het talent had ik, maar dat combineerde ik met strijd en passie. Ik hield nooit op met rennen. Pas als de scheidsrechter had gefloten."

Dat viel ook op bij profclubs, maar vertrekken deed Gerritsen niet. Althans, nog niet. ,,Toen ik getrouwd was, had ik weer even centjes nodig. Ik legde hoge eisen op tafel en profclub Hollandia Victoria Combinatie (HVC) in Amersfoort ging daarmee akkoord. Dat kon ik niet weigeren en uiteindelijk heb ik er twee jaar gespeeld en toen wilde ik meer tijd voor mijn vrouw. Ik was namelijk alleen nog maar aan het voetballen."

PLEZIER De Veenendalers waren maar wat blij met de terugkeer van Gerritsen. In totaal speelde hij er 18 seizoenen en in 530 wedstrijden maakte de aanvaller 165 doelpunten. ,,Of ik alles uit mijn spelersloopbaan heb gehaald? Mwa, dat weet ik niet. Misschien had ik hoger kunnen voetballen, maar dat wilde ik niet. DOVO was en is een grote club en heb er altijd met plezier gespeeld."

Pas op 40-jarige leeftijd vond Gerritsen het genoeg en stopte hij bij zijn voetballiefde. ,,Ik begon als één van de twee spitsen in een systeem met vier aanvallers. Toen ik ouder werd, ben ik achterin gaan voetballen. In totaal heb ik vier kampioenschappen meegemaakt en één landskampioenschap."

KARAKTER Hij vindt het maar wat moeilijk om mooie momenten te benoemen. Wedstrijden tegen GVVV en IJsselmeervogels waren altijd wel hoogtepuntjes en een volley tegen Vogels was dan ook één van zijn mooiere doelpunten. ,,Ik kan je boeken vol vertellen over wedstrijden. Toen ging het nog hard tegen hard en werkte je het snot voor de ogen. Dat is nu niet meer. Spelers zeuren vaak, missen karakter en veranderen vaak van club. Op dat vlak was vroeger wél alles beter."

Nog altijd is Gerritsen actief bij DOVO. Als scout heeft hij al enkele pareltjes naar de club gehaald. ,,Eén daarvan is Mitchell de Zwart. Dat is wel zo'n jongen die 90 minuten blijft gaan. Daar kan je als club iets mee. Kijken bij DOVO doe ik ook zoveel mogelijk. Elke donderdagtraining en waar mogelijk op zaterdag. Het blijft toch je clubje hè."

Elke club heeft historie en die historie is gemaakt door personen. Personen die belangrijk waren voor hun club; bestuurlijk, sportief of op ander vlak. In deze rubriek portretteren we die Helden van Toen. Tips voor deze rubriek kunnen gemaild worden naar veenendaalse.krant@bdu.nl ovv Helden van Toen.