• Kwintelooyen winterrun

'Hier lopen is een belevenis'

VEENENDAAL Het is voor veel inwoners van Veenendaal bekend terrein en renners van buitenaf weten Kwintelooyen ook steeds beter te vinden. Dat blijkt bij de (voor)inschrijving voor de vierde editie van de Kwintelooyen WinterRun. ,,Bij de aanmeldingen zien we tot nu toe dat zestig procent buiten Veenendaal of Ede komt. Dat is toch wel gaaf."

Jeroen van der Veer

Voor het vierde jaar op rij is de organisatie er in geslaagd om een groot evenement neer te zetten in een van de avontuurlijkste omgevingen van Veenendaal en omstreken. Er wordt gegokt op zo'n duizend deelnemers, die vijf, tien of vijftien kilometer kunnen hardlopen. Hierbij gaat de volledige opbrengst naar het goede doel; Kindsponsor-organisatie Compassion in Tanzania.

UITDAGEND PARCOURS ,,Veel lopers komen vooral naar het evenement om het bijzondere karakter, want de WinterRun maakt van hardlopen een echte belevenis waarbij je ook nog eens iets doet voor het goede doel", zegt organisator Evert-Jan Poppe: ,,Iedereen heeft in het nieuwe kalenderjaar goede voornemens. Dan is zo'n vijf kilometer een perfecte afstand om te beginnen."

Doordat het parcours door een natuurgebied gaat, is hij ook voor de ervaren loper interessant. De tien kilometer is al een uitdaging, maar de vijftien legt de lat nog een stukje hoger. ,,Je merkt dat renners van buiten de gemeente zich veelal daar voor inschrijven. Voor ons is dit gebied heel normaal geworden, maar voor anderen is het hier speciaal. Met heuveltjes, prachtige uitzichten en een natuurrijk gebied."

Dat ziet de organisatie ook terug in de inschrijvingen. Zo weten niet alleen Nederlanders de Kwintelooyen WinterRun te vinden. ,,Er komen vier personen uit Marokko overvliegen", aldus Poppe. ,,Zij hebben een hotel geboekt en zullen deelnemen aan de run. Daarnaast hebben we Noren, een Spanjaard en een Belg aan de start."

UITDAGING Het inschrijfgeld van alle deelnemers gaat naar het goede doel en in oktober zal Evert-Jan Poppe met 150 anderen naar Tanzania vertrekken om daar een marathon te lopen. ,,Elke deelnemer moet 10.000 euro ophalen en door middel van de Kwintelooyen Winterrun kom ik al een heel eind", aldus Poppe. ,,Met het opgehaalde geld kunnen ze daar kinderen en gezinnen in armoede helpen. Naast de marathon zal ik daar ook de bevolking ontmoeten en de projecten bekijken. Op die manier hebben we echt zicht op hetgeen waar het geld voor bestemd is. Erg speciaal, weet ik uit eigen ervaring. Vier jaar geleden ben ik ook gegaan."

Zelf is Poppe dan ook hard aan het trainen voor de run in Tanzania, waar hij ook zijn sponsorkind zal ontmoeten. Toch is dat toekomstmuziek en ligt nu even de volledige focus op de run in Kwintelooyen. ,,Daar zijn we druk zat mee. Zo waren de parkeervergunningen toch wel een dingetje en moeten wij zoeken naar een creatieve oplossing. Maar hé, dat zijn geen problemen; dat zijn uitdagingen."

Aanmelden voor het evenement kan nog, maar wees snel. Bij de 1000 gaat de inschrijving dicht en het gaat al hard. Zie www.kwintelooyenwinterrun.nl voor meer informatie.