• Jeroen van der Veer

'Het was toen een risicovolle beslissing'

VEENENDAAL Als men denkt aan voetbalvereniging Veenendaal, dan legt men al snel een link naar Arie Beckerman. De inmiddels 80-jarige inwoner van de gemeente is als sinds 1954 lid en droeg zestien jaar de voorzitterspet. Zijn inbreng bij de kantine in eigen beheer krijgen was enorm en onder zijn bewind werd vv Veenendaal verlost van de schulden.

Jeroen van der Veer

Een clubheld wil hij zichzelf niet noemen, maar de leden op de vereniging denken er anders over. Nog altijd is Beckerman vaak te vinden bij zijn clubje en doet hij er ook veel voor. ,,Loslaten kan ik het niet. De vereniging is een belangrijk deel van mijn leven geworden."

TIEN PROCENT Dat begon in 1955, want eerder was er voor het gezin met negen kinderen geen geld voor jeugdvoetbal. In de senioren bleek Beckerman geen groot talent, maar blonk hij uit op een ander vlak. In de jaren '60 ging hij langs de deuren om contributie van de leden op te halen en daarmee begon zijn passie voor de club. ,,Ik mocht toentertijd tien procent zelf houden. Niet dat ik het voor het geld deed, maar het was toch leuk meegenomen. Sinds dat moment werd ik steeds vaker voor klusjes gevraagd en rolde ik erin."

KANTINEBEHEER Na een periode van acht jaar als lid van de gemeenteraad, werd Beckerman door Hennie Hannink voor het eerst gepolst om voorzitter te worden. ,,Toen was ik net uit de raad en had ik even tijd voor het gezin nodig. Ik besloot het niet te doen, maar zei wel dat ze over een jaar terug konden komen."

Dat deed men en met Beckerman als voorzitter maakte de club historische dingen mee. Zo kreeg men in 1988 de kantine in eigen beheer. ,,Dat was risicovol", bekent Beckerman nu. ,,We moesten opeens alles zelf doen en dat was hard werken. Gelukkig bleek de vereniging toen al hecht te zijn en vanaf 1994 waren we verlost van alle schulden."

BIER Men kon opeens gaan denken aan het professionaliseren van de club en het kampioenschap in het seizoen 1991-1992 werd dan ook gezien als titel voor heel vv Veenendaal. ,,Och, wat een feest was dat. Uit bij CHRC in Renkum. Ik denk dat we al het bier hebben opgedronken dat er op dat moment was."

CLUBGEBOUW In 1999 ging de voorzitterspet af, maar veranderde de rol van Beckerman eigenlijk niet. ,,Ik wist hoe de hazen liepen in de gemeenteraad toen in 2004 de discussie op gang kwam om over verplaatst te worden naar De Groene Velden. Dat proces heeft uiteindelijk zo'n vier jaar geduurd, maar wij slaagden er wel in om zonder kosten voor onze vereniging te verhuizen en werd het clubgebouw ons eigendom."

TOEKOMST Inmiddels is Beckerman 80 jaar jong en nog altijd zeer actief. Zijn club verlaten om het rustiger aan te doen zit er dan ook voor hem niet in. ,,Dat kan ik niet. Onkruid vergaat niet en zolang de gezondheid het toelaat, wil ik mij blijven inzetten voor deze schitterende vereniging."

Elke club heeft historie en die historie is gemaakt door personen. Personen die belangrijk waren voor hun club; bestuurlijk, sportief of op ander vlak. In deze rubriek portretteren we die Helden van Toen. Tips voor deze rubriek kunnen gemaild worden naar veenendaalse.krant@bdu.nl ovv Helden van Toen.