• Jeroen van der Veer

'In het veld kon ik een klootzak zijn'

VEENENDAAL Spijkerhard, meedogenloos, een absolute winnaar en Mister GVVV. Het zijn enkele termen die Johan de Man op zich geplakt heeft gekregen en waar hij maar wat trots op is. Als vijfjarige jochie huppelde de inwoner van Veenendaal al rond op Panhuis en in 18 seizoenen in de hoofdmacht wist hij tot 465 duels te komen.

Jeroen van der Veer

Wie nu met De Man spreekt, heeft totaal een ander persoon voor zich dan dat hij in het veld was. Binnen de kalklijnen ging de knop om en telde alleen winnen. ,,Men ziet mij nog altijd als die voetballer, maar niet als persoon of trainer De Man. Dat is een compliment, alleen soms ook best lastig. Ik ben absoluut niet die klootzak die ik in het veld wel kon zijn."

AANKIJKEN De Veenendaler, die momenteel trainer is van SDVB, zegt het met een klein lachje op zijn gezicht. Hij is maar wat trots dat hij Mister GVVV wordt genoemd en kende bij de vereniging toptijden. ,,Ik maakte mijn debuut als middenvelder", aldus De Man. ,,Toen kreeg ik een terugval, zoals veel talenten krijgen, en speelde ik enkele duels in het tweede. Vanuit daar knokte ik mij terug en heb ik jarenlang als vleugelverdediger gespeeld."

Toch maakte De Man pas echt naam als centrale verdediger. De tegenstander opeten en hem een vervelende middag bezorgen. ,,Maar", benadrukt de sympathieke trainer. ,,Ik was niet de enige. Noem bijvoorbeeld een Bart Broeder, Gerard van de Pavert en Wim van Oud-Broekhuizen. Als wij elkaar aankeken, wisten we dat het goed zat en dat er niemand doorheen kwam."

KLEIN SMETJE Dat weet de spits van Spijkenisse bijvoorbeeld als geen ander, glundert De Man: ,,In één seizoen stond ik samen met Broeder twee keer tegenover hem en twee keer pakte hij rood. Hadden we hem zo gefrustreerd, dat hij zijn koppie verloor. Daar kon ik dan van genieten."

Toch doe je De Man te kort als je alleen maar denkt dat hij bij iedereen het bloed onder de nagels vandaan kon halen. Zijn trap, leidersschap en kopkracht waren ook een belangrijk wapen. ,,In ons kampioensjaar maakte ik negen treffers, terwijl onze topscorer -Melrik Beukers- er elf scoorde. Was trouwens een schitterend jaar. Helaas de enige titel. Dat is wel een klein smetje; ik heb te weinig kampioenschappen meegemaakt bij GVVV."

TRAINER Na ruim 400 wedstrijden in het eerste, kwam er ook voor De Man een einde aan het GVVV-avontuur. Hij vertrok door de voordeur en koestert warme gevoelens voor de Blauwen. ,,Het is en blijft mijn clubje. Heb er jaren mijn ziel en zaligheid ingegooid en ben daar trots op."

In het veld was hij een leider -en droeg hij jarenlang de aanvoerdersband- en het was dan ook logisch dat De Man het trainerswereldje inrolde. Het is daarom niet ondenkbaar dat hij ooit weer op en naast het veld van GVVV te vinden is. ,,Zij hebben nu een goede trainer en ik zit uitstekend bij SDVB. Het is dus nu helemaal niet aan de orde. Wie weet, ooit in de toekomst."

Elke club heeft historie en die historie is gemaakt door personen. Personen die belangrijk waren voor hun club; bestuurlijk, sportief of op ander vlak. In deze rubriek portretteren we die Helden van Toen. Tips voor deze rubriek kunnen gemaild worden naar veenendaalse.krant@bdu.nl ovv Helden van Toen.