• Henne Taboas is nog voetballend lid bij Panter, maar is vooral bestuurlijk bezig.

    Jeroen van der Veer

'Het Panter-virus is besmettelijk'

VEENENDAAL Als Henne Taboas in de bestuurskamer zit, gaat zijn blik al snel naar de foto boven de deur. Daar hangt het oude sportcomplex van voetbalclub Panter en op dat veld heeft de inmiddels 47-jarige flink wat duels met zijn tegenstander uitgevochten. In de negentien jaar dat hij bij Panter speelde, waren de mooiste wedstrijden op De Salamander.

Jeroen van der Veer

Daar is inmiddels niets meer van over en op een schitterend complex speelt Panter nu zijn wedstrijden. Tot zeven jaar geleden deed Taboas dat ook, maar twee hernia's en een generatiekloof zorgde ervoor dat hij nu toekijkt. ,,Soms denk ik wel eens dat ik nog fluitend mee zou kunnen. In mijn hoofd ben ik twintig jaar jonger."

MENTALITEIT Een jonge hond, zo kan ook de speler Taboas genoemd worden. Hij nam altijd het voortouw, stroopte de mouwen op en bikkelde negentig minuten lang. ,,Als mij vroeger iets gezegd werd door de ervaren spelers, deed ik dat. Dat is nu niet meer zo. De mentaliteit is heel anders en mede daarom stopte ik."

Iemand die daarin erg teleurgesteld zou zijn geweest, is de Nederlandse voetbalbond. Taboas stond bekend als spijkerharde speler en pakte nog wel eens een kaart en spekte daarmee de kas. ,,Tot ik aanvoerder werd gemaakt. Dat zorgde ervoor dat ik wat rustiger werd en scheidsrechters mij minder zochten."

DANKBAAR In zijn laatste actieve seizoen dreigde Taboas zijn afscheidswedstrijd te missen, doordat hij in de voorlaatste wedstrijd een doorgebroken speler naar beneden haalde. ,,De scheidsrechter wist van de situatie en vroeg wat ik in godsnaam aan het doen was. Gelukkig spaarde hij mij. Daar ben ik 'm nog altijd dankbaar voor."

Hierdoor was de thuiswedstrijd tegen Bunnik zijn laatste, waarna Taboas met zijn vrienden in een lager team ging spelen en nog altijd speelt. Uiteraard bij de Panter, want dat is en blijft zijn clubje. ,,Daarnaast werd ik direct door Jan van Alfen gevraagd om een beleidsplan voor de club te schrijven. Natuurlijk wilde ik dat."

FAMILIEBAND Daar begon Taboas 4,5 jaar geleden mee en daar plukt men nu de vruchten van. ,,We zitten in de derde klasse en de club is gezond. Dat zijn de twee belangrijkste speerpunten en daarin slagen wij met z'n allen. Ik stop er veel uur in, maar doe het niet alleen. Panter is één grote familie en die familieband is enorm sterk."

Dat is ook de reden waarom Taboas Panter nooit heeft verlaten. Althans, een keer was een breuk dichtbij. Hij had zich al overgeschreven naar Unitas, maar dat ging niet door. ,,Ik moest toen meedoen met het tweede, trok mijn overschrijving in en ging weer verder bij Panter. De enige en juiste beslissing. Ook na mijn spelersloopbaan heb ik nooit getwijfeld om elders te kijken; ik moest en zou wat voor Panter blijven betekenen."

TRAINERSPAPIEREN Zo was hij na het ontslag Eddy Morren zelfs even hoofdtrainer en omdat hij over zijn papieren beschikt, ziet hij zo'n rol in de toekomst misschien ook nog wel voor zich. ,,Dat is nu zeker niet aan de orde, maar wie weet ooit. Ook hiervoor geldt; voorlopig alleen bij Panter. Het Panter-virus is besmettelijk en ik heb die flink te pakken."

Elke club heeft historie en die historie is gemaakt door personen. Personen die belangrijk waren voor hun club; bestuurlijk, sportief of op ander vlak. In deze rubriek portretteren we die Helden van Toen. Tips voor deze rubriek kunnen gemaild worden naar veenendaalse.krant@bdu.nl ovv Helden van Toen.