• Jeroen van der Veer

'Het meeste onderhoud doen we zelf'

VEENENDAAL Pas als het gesprek in de SKF-kantine afgelopen is, vertelt Wim van Walsem uit zichzelf dat hij in het verleden Sportlid van Verdienste is geworden. Niet omdat hij het geen eer vindt, maar gewoon omdat het leven doorgaat en hij zich er niet anders door voelt. ,,Ik blijf het vrijwilligerswerk even mooi vinden. Met of zonder die erkenning."

Jeroen van der Veer

Het is typisch Van Walsem, die al flink wat jaartjes aan korfbalclub SKF is verbonden. De Veenendaler houdt van doorpakken en is dan ook niet te beroerd om de handen uit de mouwen te steken. Zo ook maandag, als hij voor het interview nog snel bezig is met de LED-verlichting. ,,Even alle lampen vervangen. Kleine moeite, maar moet wel eventjes gebeuren. Ben hier toch elke maandag, dus dit klusje pak ik ook maar op."

De goedlachse Van Walsem werd vanaf het eerste moment besmet met het SKF-virus, maar spelen op hoog niveau deed de inmiddels 70-jarige niet. ,,Nee, had ik geen talent voor. Ik was er vooral voor de gezelligheid."

FUNCTIES Van Walsem heeft inmiddels flink wat functies binnen de vereniging bekleed. Hij was begeleider bij diverse SKF-teams, op zijn negentiende was hij al onderdeel van het bestuur, het clubblad is door hem volgeschreven, de functie van secretaris is bekleed geweest en de voorzittershamer is vijftien jaar met trots te hand genomen. 

,,En nu onderhoud ik met twee anderen het clubgebouw. Wist je trouwens dat wij dit zelf gebouwd hebben? Kon vroeger nog. Eigenlijk werd dit zonder beleidsplan gebouwd", denkt Van Walsem terug aan vroeger. ,,We hadden wat praktische mensen, er was een goede aannemer en met een vriendenclub gingen we aan de slag."

FANATIEK Ook nu worden er nog veel klusjes door vrijwilligers gedaan, waarbij Van Walsem één van de fanatiekste is. In het clubgebouw mag dan ook liever geen loodgieter, timmerman of elektricien komen. ,,Dat doen wij gewoon allemaal zelf. Bespaart ook een hoop geld en gedoe. Pas als wij er echt niet uitkomen, wordt hulp ingeschakeld."

Zo'n twintig uur per week is de zeventiger aanwezig op de vereniging. Het is inmiddels bijna zijn tweede thuis en hij wil er voorlopig ook nog niet weg. ,,Zou niet weten wat ik anders moet doen. Ik kan niet stilzitten. Thuis ook niet, daar ben ik ook altijd met van alles bezig."

DUURZAAM Volgende week worden tweehonderd zonnepanelen op het clubgebouw geïnstalleerd en daarmee is de vereniging nog duurzamer bezig. ,,Dat is wat wij willen en daarom vervang ik hier ook bijna alles in LED-verlichting. Het zijn stuk voor stuk leuke projectjes."

Maar die berg met projecten wordt alsmaar groter, beseft Van Walsem als hij erover nadenkt. ,,Tja, die lijst is aardig groot en wordt niet minder. Heb je er eentje klaar, dan komt er wel weer eentje bij. Erg? Nee. Maar van de zomer was ik hier veel aanwezig en dat ga ik aankomende vakantie anders doen. Dan zorg ik wel dat ik een paar dagen echt vrij ben. Moet mogen, toch?"

In de serie Clubgezichten portretteren we de gouden vrijwilligers uit de sport. Elke vereniging heeft er wel een paar. Iedereen kent hem of haar wel, het gezicht van jouw club. Elke woensdag in VeenendaalseKrant. Tips? Mail de redactie: veenendaalse.krant@bdu.nl ovv Clubgezichten

Label:

Clubgezichten