• Jeroen van der Veer

'Het is geven en nemen, hè'

ACHTERBERG Of hij een beetje gek is dat hij zoveel bij VVA Achterberg doet? Ach, de goedlachse haalt zijn schouders op en neemt een slok van zijn koffie. Daarna volgt dan toch het knikje dat er aan zat te komen. Al flink wat jaartjes is Henk van Vliet actief bij de voetbalclub uit Achterberg en nog altijd met evenveel plezier. ,,Sinds 1989 ben ik hier actief."

Jeroen van der Veer

Twee jaar daarvoor werd zijn zoon lid van de vereniging en nadat Van Vliet de kat uit de boom keek, besloot hij leider te worden. ,,En tja, dan komt van het één het ander", lacht de 71-jarige. ,,Uiteindelijk ben ik dik 25 jaar leider geweest."

Doordat Van Vliet zoveel aanwezig was op het sportpark, kwam de vraag vanuit het bestuur of hij meer kon betekenen voor VVA Achterberg. ,,Mijn antwoord was eigenlijk direct ja. Ik vind het leuk om wat voor anderen te betekenen en was toch vaak op of rondom het veld te vinden."

HANDIGHEIDJE Hierdoor kwam hij in diverse commissies te zitten en in de loop der jaren werden zijn werkzaamheden uitgebreid. Daarnaast kwam ook zijn vrouw mee. ,,Samen met haar doe ik op zaterdag de ontvangst van tegenstanders. Zij vindt het ook leuk om hier actief te zijn, al verbaast zij zich er wel eens over hoeveel ik hier ben."

Dat hoort Van Vliet dan ook als hij thuis is, maar daarvoor heeft hij een handigheidje. ,,Dan ga ik in de middag lekker boodschappen met haar doen of even winkelen. Het is geven en nemen hé. Als ik dat doe, kan ik de volgende keer weer wat langer op de club blijven", zegt hij met een grote glimlach op zijn gezicht.

VOETBALVRIENDEN In de periode dat VVA'71 failliet leek te gaan, bleef Van Vliet optimistisch. ,,Ik heb mij geen moment zorgen gemaakt. Er was altijd een harde kern vrijwilligers en met z'n allen moesten wij de schouders eronder zetten. Dat is gelukt en het voetbal is behouden gebleven in Achterberg. Vooral voor de jeugd is dat geweldig, want zij verdienen zo'n mooie club als deze."

Meerdere keren per week is Van Vliet doordeweeks bij de club te vinden. Om schoon te maken, het materiaal te beheren en om hand en spandiensten te verrichten. Nergens voelt de inwoner van Achterberg zich te groot voor.

HEKEL ,,Wij hebben een leuk groepje vaste vrijwilligers. Dan doen we in de ochtend een bakkie koffie en gaan we daarna aan de slag. Erg gezellig kan ik je vertellen", aldus Van Vliet. ,,Ik moet eerlijk bekennen dat ik thuis een hekel heb aan opruimen, maar hier gaat het vanzelf. Na afloop weer een bak koffie en slap ouwehoeren. Mooi is dat, want dan krijg je weer een beetje het gevoel van vroeger terug. Met je voetbalmaten over koetjes en kalfjes praten."

Dat is ook de reden dat de 71-jarige bij VVA Achterberg bleef, terwijl zijn zoon al was gestopt met voetbal. ,,Het is mijn clubje geworden. Voel mij er thuis en mijn werkzaamheden worden gewaardeerd. Hopelijk kan ik dit lichamelijk nog lang doen, want ik moet er niet aan denken om dit niet meer te kunnen."

In de serie Clubgezichten portretteren we de gouden vrijwilligers uit de sport. Elke vereniging heeft er wel een paar. Iedereen kent hem of haar wel, het gezicht van jouw club. Elke woensdag in VeenendaalseKrant. Tips? Mail de redactie: veenendaalse.krant@bdu.nl ovv Clubgezichten

Label:

Clubgezichten