• Harry van der Meer, hier druk coachend, was afgelopen week terug in Veenendaal.

    Andre van Zadelhoff

Harry van der Meer geniet als bondscoach

VEENENDAAL Het gaat Veenendaler Harry van der Meer voor de wind. Niet alleen privé kent hij mooie tijden, maar ook met zijn grootste passie boekt de 45-jarige Van der Meer vooruitgang. Nog niet zo lang geleden werd hij aangesteld als bondscoach van het Nederlands waterpoloteam en de stip aan de horizon is duidelijk; de Olympische Spelen.

Jeroen van der Veer

Het was voor de Veenendaler afgelopen week genieten. Zijn Oranje waterpoloploeg kon een interland spelen in het Valleibad van Veenendaal. De VZC-man was weer even 'thuis' in zijn Veenendaal en met Nederland werd Roemenië vakkundig verslagen (11-7). Voor het eerst was Van der Meer als bondscoach in 'zijn' Veenendaal: ,,Dat voelde goed. Veel vrienden en bekenden kwamen kijken en zaten op de tribune. Ook mijn oude coaches... dat is toch speciaal. VZC had er echt iets moois van gemaakt."

NIET VERANDEREN Na afloop was er tijd om te genieten, maar tijdens de wedstrijd was Van der Meer bloedserieus en geconcentreerd met zijn team bezig. Hij heeft het stokje overgenomen van Robin van Galen en is op missie: ,,Ik was natuurlijk al assistent bondscoach en ben doorgeschoven. De groep is hierdoor voor mij niet nieuw, al probeer ik het wel anders te doen. Ik wil dat de spelers plezier gaan hebben en de Olympische Spelen als doel zien. We moeten daarvoor nog een lange weg afleggen, maar dit is wel onze stip aan de horizon."

Van der Meer moet wel bekennen dat het eventjes wennen was. De oud-prof in voornamelijk Italië is opeens eindverantwoordelijke van de selectie die bestaat uit topspelers. ,,De gewenning is er nu wel. Ik ga mij ook niet anders voordoen. Ik ben en blijf dezelfde Harry die hiervoor assistent was. Natuurlijk heb je nu wel andere taken, wordt er meer verlangd, maar ik ben wel dezelfde persoon."

EUROPEES KAMPIOENSCHAP In Veenendaal speelde het waterpoloteam van Nederland vriendschappelijk tegen Roemenië en daarom was Van der Meer niet heel gespannen. De koele kikker weet zich prima staande te houden: ,,Natuurlijk is er een soort van wedstrijdspanning, maar we gebruiken deze oefenduels vooral om stappen te maken. Ik wil namelijk op een iets andere manier spelen en daarbij zijn automatismen nodig. Daar werken we nu gezamenlijk aan. Straks, als de kwalificaties komen, zal er wat meer spanning zijn. Maar goed, dat is niet erg. Dat maakt deze job ook zo mooi."

Zoals gezegd is de Olympische Spelen het doel. Of het realistisch is, laat Van der Meer in het midden. ,,We gaan er vol voor. Op kortere termijn ligt de focus op het Europees Kampioenschap."

EERSTE KINDJE Lang leefde Van der Meer in Italië, maar de Veenendaler heeft weer zijn plekje gevonden in zijn woonplaats en er is meer heugelijk nieuws. Samen met zijn partner verwacht hij in september hun eerste kindje. ,,De zwangerschap verloopt perfect", zegt hij trots. ,,Mijn partner heeft nergens echt last van. Sinds ik terug in Nederland ben, gebeuren er eigenlijk alleen maar positieve dingen. Heel fijn."