• Peter van Veen

GVVV-machine begint op stoom te komen

VEENENDAAL Er moest een omslag gemaakt worden, maar inmiddels lijkt de GVVV-trein op het juiste spoor te zitten. Tijdens de koude wintermaanden wil hoofdtrainer John de Wolf doorstomen, met de tweede divisie als eindstation. 

 

Jeroen van der Veer

 

Sinds enkele weken is er bij GVVV elke zaterdag een gebreide muts te bewonderen op Sportpark Panhuis. Het is het hoofddeksel van GVVV-trainer John de Wolf, die naar eigen zeggen maar slecht tegen de kou kan. Zo'n twintig exemplaren heeft hij thuis liggen, maar zijn spelers zijn hard op weg die muts van het hoofd te spelen. Het voetbal van zijn team wordt met de week beter en daarvan gaat ook het voetbalhart van de hoofdtrainer sneller kloppen. ,,Nog even en hij kan definitief af", grapt De Wolf.

 

Het is tekenend voor de sfeer die er momenteel bij de topklasser uit Veenendaal heerst. De spelers hebben het plezier in het voetbal terug, resultaten worden beter en het allerbelangrijkste; de top zeven is weer in zicht. ,,Als je wint, heb je vrienden", concludeert de nuchtere De Wolf. Want die vrienden waren rondom het ontslag van succestrainer Erik Assink even verdwenen. De oefenmeester wist uitstekende prestaties neer te zetten, maar dit seizoen bleven resultaten uit. Uit de eerste zeven duels, werden slechts zes punten behaald. Assink kreeg zijn ontslag en John de Wolf twijfelde vervolgens geen moment. Hij had door dat er in de selectie veel muziek zat en een open sollicitatie volgde. Niet lang daarna kon de oud-international zichzelf hoofdtrainer van GVVV noemen.

 

VAN MEEGDENBURG Toch kreeg ook John de Wolf de voorheen zo geoliede machine niet direct aan de praat. De zandkorrels die er tussen de boutjes waren gaan zitten, moesten één voor één verwijderd worden. ,,Dat ging door middel van veel praten en observeren. Daarbij vond ik het belangrijk dat Roy Terschegget zijn aanvoerdersband weer omdeed, nadat hij die na het ontslag van Erik Assink had afgestaan. Elke training zag je het vertrouwen toenemen. Daaraan merkte ik dat de machine weer ging lopen."

 

Daarnaast kwam Dennis van Meegdenburg terug in de selectie, wat een gouden greep bleek. De 41-jarige spits had al afscheid genomen, maar werd door De Wolf opnieuw bij de groep gehaald. Scoren deed hij bij zijn rentree, al lijkt hij nu vooral een bliksemafleider voor clubtopscorer Olivier Pilon. ,,Van Meegdenburg is van onschatbare waarde. Hij is een soort mentor binnen de groep, leest het spelletje en houdt continu twee man bezig. Daarvan profiteren zijn medespelers."

 

BOUWEN Barendrecht, Spakenburg en DVS'33 werden in de eerste wedstrijden onder De Wolf niet verslagen. Dat knaagde bij de oefenmeester, al kwam er nooit geroezemoes. ,,Omdat je zag dat er binnen de groep iets groeide. Ik heb een grote omslag met die gasten moeten maken en iedereen begreep dat dit tijd nodig had."

 

Het maken van doelpunten werd niet meer prioriteit nummer één en de focus kwam op de organisatie te liggen. ,,Als je een huis bouwt, begin je toch ook onderaan? Verdedigend moet het eerst goed staan, wil je aan doelpunten kunnen denken."

GVVV kwam in een flow en alleen tegen Kozakken Boys ging het onderuit. De laatste wedstrijd voor de winterstop, thuis tegen ONS Sneek, was volgens De Wolf cruciaal. ,,Door die overwinning zijn we prettig de seizoensonderbreking ingegaan en hielden we zicht op de eerste zeven."

 

TRAININGSKAMP Op het trainingskamp in Soest is er volgens de trainer binnen de groep iets ontstaan, wat er voor gaat zorgen dat de GVVV-machine doorstoomt naar de tweede divisie. ,,Tijdens dat kamp is Joey Snijders even langs geweest. Toen hij weer vertrok, zaten enkele spelers met tranen in hun ogen. Het deed de jongens goed om hun maatje, die revalideert na een coma, weer te zien. Ondanks dat hij niet meer bij ons in de kleedkamer is, heeft Snijders hierdoor ook zijn steentje bijgedragen aan het groepsproces."

 

Net als op het trainingskamp, speelt De Wolf nooit politieagentje. Zijn spelers weten waar ze aan toe zijn en daarbij worden ze door de nuchtere ex-voetballer vrij gelaten. ,,Maar ga je over de grens, dan grijp ik in", benadrukt De Wolf. ,,Op het trainingskamp is veel gesproken en alle neuzen staan daardoor dezelfde kant op. Iedereen weet zijn persoonlijke taak en de gezamenlijke afspraken. Er is binnen de gehele selectie geen enkele twijfel. We zullen daardoor niet tot nauwelijks voor verrassingen komen te staan."

 

MUTS Afgelopen zaterdag werd in de eerste wedstrijd na de winterstop HHC met 4-1 naar huis gestuurd en heeft GVVV de aansluiting naar de top gevonden. Daarnaast is zelfs het negatieve doelsaldo gelijk getrokken. ,,Er komt nu een serie van vier wedstrijden, waaruit we minimaal tien punten moeten pakken. Dat beseft iedereen en dat gaan we ook doen. Dit is geen bluf, maar de overtuiging die er binnen de groep is ontstaan."

 

Hoe goed GVVV de komende wedstrijden ook speelt, de muts zal op het hoofd van De Wolf blijven. ,,Ik heb een pesthekel aan de kou. Als voetballer speelde ik altijd met korte mouwen, maar langs de lijn ben ik dik ingepakt. Nee, Veenendaal is nog niet van die muts af. Zolang het buiten zo koud is, blijf ik 'm dragen."