• Het veld bij SV Panter is nauwelijks een grasveld te noemen.

    Jeroen van der Veer

'Grasvelden veel te droog; SV Panter moet uitwijken'

VEENENDAAL De droogte van de afgelopen weken laat duidelijk haar sporen na in Veenendaal. Voetbalvelden van natuurgras mogen al langere tijd niet besproeid worden en daardoor heeft het geen tijd zich te ontwikkelen tot biljartlaken waarop gevoetbald kan worden. Hierdoor adviseert Sportservice verenigingen niet op natuurgras te laten spelen. Deze zijn gortdroog, geel en niet bespeelbaar.

Jeroen van der Veer

,,Wij maken ons wel zorgen, ja", zegt Frank Hafkamp, directeur van Sportservice Veenendaal. ,,Voor het zwembad is dit een toptijd, maar voor de sportvelden absoluut niet."

PROBLEMEN Door de aanhoudende droogte kunnen de bezaaide natuurgrasvelden zich niet ontwikkelen en wordt er op spelen afgeraden. ,,Doe je dat wel, dan kan je er het gehele seizoen last van hebben", waarschuwt Hafkamp, die de velden niet kan laten besproeien. ,,Er is een landelijk beregeningsverbod, dus wij zitten wel echt even met de handen in het haar."

VALLEIKANAAL In Veenendaal hebben diverse voetbalclubs er last van. Zo zijn de trainingsvelden van De Merino's, VRC en Veenendaal van natuurgras en ook Panter heeft een groot probleem. Waar alle Veenendaalse voetbalclubs over een kunstgrasveld beschikken, heeft laatstgenoemde dit niet. Bij DOVO en GVVV ligt de situatie anders, duidt Hafkamp. ,,Daar kunnen en mogen we nog het water uit het Valleikanaal halen. Je zou kunnen denken dat we dan vanuit daar watertanks kunnen vullen om naar de velden te rijden, maar dat is écht geen doen."

VERSTANDHOUDING Voor veel verenigingen is het seizoen deze week voor selectieteams begonnen. Doordat de jeugd nog niet begint, kunnen verenigingen met een kunstgrasveld het nog redelijk managen. Voor Panter ligt dat anders, want zij zullen moeten uitwijken. ,,Clubs regelen dat vaak onderling en je merkt dat de verstandhouding goed is. Mochten ze er nou niet uitkomen, dan helpen wij ze uiteraard."

Voor Panter is er inmiddels een oplossing gevonden. Zij mogen gebruik maken van het kunstgrasveld bij VRC. ,,Wij hebben dit grotendeels kunnen inplannen zonder dat het ten koste gaat van onze eigen trainingsruimte", laat de tweedeklasser op haar website weten.

INHALEN Als het nog langer droog blijft, krijgen de clubs echter een nog groter probleem. De jeugd begint eind augustus weer met zijn trainingen en dan zijn er te weinig kunstgrasvelden beschikbaar om al deze kinderen te laten voetballen. Niet lang daarna start ook het bekerprogramma en in september alweer de competitie.

Spannende tijden bekent Hafkamp, die al noodscenario's in zijn hoofd heeft. ,,Maar dat ligt vooral aan de bond. Wij zijn niet de enige gemeente met dit probleem", aldus de directeur van Sportservice. ,,Het is niet ondenkbaar dat het seizoen later begint. Dan moet alles later ingehaald worden en het is de vraag of dat mogelijk is. Maar goed, dat is aan de KNVB. Laten we nu vooral hopen dat het snel gaat regenen."