• Collectie Diderik van Gent

Goudkoorts: Diderik van Gent

VEENENDAAL De Olympische vlam brandt, spannende tijden voor de echte sportliefhebber. Hoe presteert Nederland? In deze rubriek geven Veenendalers hun visie op de Olympische historie en hun verwachtingen van Pyeongchang 2018. Vandaag Diderik van Gent: ,,Ik zal er soms wel een wekkertje voor zetten denk ik."

Naam: Diderik van Gent.

Leeftijd: 36 jaar.

Woonplaats: Veenendaal.

Werk: Van Gent Autobedrijf en Van Gent Lease

Mijn favoriete sport op deze winterspelen: ,,Dat is dan toch het schaatsen hé! Hier scoren wij Nederlanders het beste op en medailles tellen we nu eenmaal."

Welke Nederlander wint de meeste medailles? ,,Sjinkie Knegt is de favoriet in het shorttrack. Zeker nu zijn grootste concurrent niet mee mag doen. Maar ook van Ireen Wüst en Sven Kramer verwacht ik meer dan één medaille."

De eerste winterspelen die ik mij kan herinneren zijn die van… ,,Die van Albertville in 1992 en dan vooral de strijd tussen de Nederlanders Falko Zandstra en Bart Veldkamp met de Noor Johann Olav Koss."

Hoeveel uur ben je tijdens de Spelen aan de buis gekluisterd? ,,Poeh. Ik heb eigenlijk geen idee. Midden in de nacht en tijdens werk wordt het toch lastig, dus zal dan vooral de verslagen volgen. Hoewel… soms is het zo spannend en de Olympische Spelen zijn zo mooi dat ik er ook wel een wekkertje voor zet."

Mijn favoriete Olympiër? ,,Het zijn natuurlijk allemaal toppers, elk met hun eigen mooie verhaal. Maar ik ga voor debutante Kimberley Bos! Natuurlijk ook omdat ze hier uit Ede komt."

Welk land wint de meeste medailles? ,,Rusland in elk geval niet, haha. Er zijn meerdere kanshebbers denk ik; Canada, Verenigde Staten of misschien wel Noorwegen."

Mooiste moment winterspelen ooit ,,De Spelen van vier jaar geleden in Sotsji waren voor Nederland wel erg bijzonder, met maar liefst 24 medailles. Ik denk een unieke gebeurtenis."

Welke sporter gun jij een gouden medaille en waarom? ,,Ireen Wüst, omdat ze dan op vier Olympische Spelen een gouden medaille heeft gehaald. Uniek voor Nederland. Maar ook Paralympisch snowboarder Chris Vos gun ik hem van harte. Hij hoorde op z'n vijfde dat hij nooit meer zou kunnen lopen en nu doet hij mee voor goud. Zijn verhaal is ongelofelijk en hij bewijst dat niets onmogelijk is."

Wie gaat ons tijdens deze Olympische Spelen verrassen? ,,Debuterend shorttrackster Suzanne Schulting doet mee aan vier onderdelen en heeft zware concurrentie. Hier hoop ik wel op een mooie medaille."