• Jeroen van der Veer

'Genieten bij het zwembad'

VEENENDAAL Toen Ron Smit een kleine twintig jaar geleden werd gevraagd om eens een half uurtje te helpen bij zwemvereniging VZC E&P, was zijn antwoord direct ja. Niet wetende dat de dertig minuten op den duur ruim twee uur werd en later zelfs een uurtje of tien. Per week dus.

Jeroen van der Veer

PLEZIER Inmiddels is 58-jarige op wedstrijddagen een vast gezicht rondom het Veenendaalse zwembad. Dit doet hij in zijn rol als wedstrijdsecretaris, maar daar houdt het niet bij op. Zo is de in Enschede geboren VZC'er ook lid van de zwemcommissie en beheert hij het clubhuis. ,,Tja, je hoort het al. Van het één kwam het ander."

Klagen zou je Smit nooit horen doen. Al zijn werkzaamheden doet hij met evenveel plezier en de voeldoening die hij heeft als de kinderen een lekkere wedstrijd hebben gezwommen, zorgen ervoor dat ook Smit een goede dag heeft. ,,Daar doe je het tenslotte allemaal voor. Om hen te laten zwemmen, heb je vrijwilligers nodig. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij."

FACILITEITEN Alles begon toen zijn kinderen op zwemmen gingen en als zij in het water lagen, ging Smit altijd kijken. Door zijn aanwezigheid, ook als dat om 06.00 uur in de ochtend was, viel hij op en werd hij gevraagd voor vrijwilligerswerk. Inmiddels zijn de kids van zwemmen af, maar Smit is de zwemvereniging trouw gebleven. ,,Dat komt door het gezellige groepje. We hebben een vaste kern en samen proberen we het niveau van deze club omhoog te krijgen. De zwemmers moeten het doen, alleen kunnen wij wel zorgen voor de faciliteiten."

ADMINISTRATIE Wel moet de inwoner van Veenendaal bekennen dat het de afgelopen jaren een stuk makkelijker gaat dan vroeger. Waar toen alle uitslagen handmatig werden ingevoerd, kan nu alles op de computer. ,,Toen had je bij wijze van spreken een telraam nodig. Och, wat was toen echt soms flink stressen. Wedstrijden van korte afstanden zijn namelijk zo voorbij."

Nu alles met de computer gaat, is het enige nadeel dat hij regelmatig 'werk' mee naar huis neemt. ,,Dan kruip je weer even snel achter de computer om de administratie te regelen. Aan het begin denk je dat je dan een half uurtje bezig bent, maar uiteindelijk zit je er zo een paar uur achter."

DERDE HELFT Ondanks dat Smit een uurtje of tien per week met VZC bezig is, helpt hij ook nog regelmatig bij voetbalclub VRC. ,,Net als in ons clubhuis, tap ik ook daar zo nu en dan een biertje. Bij zwemmen heb je eigenlijk geen derde helft en daarom ga ik daarheen. Slap ouwehoeren blijft toch het mooiste aan zo'n sportdag."

Dat kletsen doet hij ook één dag in de week achter de bar van het clubhuis. ,,Dan zitten er misschien tien man, maar voor hen ga ik graag open. Zij zijn nog van de generatie om na het zwemmen een bak koffie of bier te drinken. Daar hou ik van en daarom gooi ik met alle liefde de boel open."

In de serie Clubgezichten portretteren we de gouden vrijwilligers uit de sport. Elke vereniging heeft er wel een paar. Iedereen kent hem of haar wel, het gezicht van jouw club. Elke woensdag in VeenendaalseKrant. Tips? Mail de redactie: veenendaalse.krant@bdu.nl ovv Clubgezichten

Label:

Clubgezichten