• Peter van Veen

Gehavend Prins/VCV pakt setje van Orion

VEENENDAAL Met de nodige creativiteit en enorme inzet wisten de volleyballers van Prins/VCV het Orion zaterdag behoorlijk lastig te maken. Ondanks blessureleed (Wouter van Ark) en spelersverlies (Luigi Ricci) bij een toch al smalle selectie, was Prins/VCV in staat een enorme uitdaging te vormen voor het als tweede geplaatste Orion. Het scheelde weinig of Prins/VCV had ook een wedstrijdpunt mee naar huis genomen (22-25, 25-21, 25-23, 27-25), maar die beloning bleef voor de sterke teaminzet nét uit.

Prins/VCV, dat niets te verliezen had in deze wedstrijd tegen het veel sterkere Orion, vloog onbevangen en met duidelijk plezier de wedstrijd in. Met passer-loper Bart Yark op de middenpositie van Van Ark en verder alle hens aan dek, zette Prins/VCV de thuisploeg onder druk met goede services, waardoor Orion moeite had de sterke aanvallers goed te bedienen. Ottevanger was goed op dreef in de pass en de verdediging en wist de snoeiharde aanvallen van Anselma en Marcelis met regelmaat te keren. Met drie aces op rij van De Vries en mooi gevarieerd spel, geregisseerd door Kottink, kwam Prins/VCV op een kleine voorsprong, die het in de gehele set wist vast te houden. Op 18-24 leek het pleit beslecht, maar met een fantastische serviceserie door Posthuma wist Orion tot 22-24 terug te komen. Prins/VCV hield het hoofd koel en met een slimme score van routinier Wouter Pilon werd de set op 22-25 binnengehaald.

In set twee leek het dezelfde kant op te gaan: met prima servicedruk van Kottink, opnieuw knap verdedigend werk van Ottevanger en een vrijuit spelende Yark die blokkeerde en scoorde op het midden, kwam Prins/VCV tot een 1-4 voorsprong. Daarna begon Orion op stoom te komen; met name middenaanvallers Anselma en Heusinkveld waren, áls ze bediend konden worden, onhoudbaar in hun snelle, hoge, harde aanval. Bij minder goede passing was het Marcelis die met regelmaat gevonden werd en langs en over de Veenendaalse blokkering wist te scoren. Prins/VCV vocht voor wat het waard was en wist lang in de buurt te blijven van het steeds beter spelende Orion, met prachtige aanvallen van De Vries en Heithuis en zo nu en dan een fijn blok van Ogink, maar tegen de enorme aanvallende overmacht was het uiteindelijk niet bestand. Met een mooie serviceserie wist Yark nog voor de aansluiting te zorgen op 19-18, maar daarna was het oud-VCV'er Tom Kottink die met zijn lastige service het spel van Prins/VCV ontregelde. Ondanks een mooie ace van de voor Dicky Kottink ingekomen Jesse Kling maakte Heusinkveld met een prachtige score de set op 21-25 af.

In set drie kon Prins/VCV met creatief teamspel lang staande blijven tegen de individuele kwaliteit en ervaring van Orion. Tot 8-8 ging het gelijk op, maar daarna maakte Prins/VCV een wat mindere periode door met een toenemende eigen foutenlast, waarmee Orion naar een 15-10 voorsprong kon uitlopen. Mooie aanvallen van Heithuis en De Vries, een ace en een fijn blok van Ogink en een geweldige tweeslag van de creatieve Yark brachten het enthousiasme weer terug in het team, dat via een goed eenmansblok van De Vries op 24-23 nog wist aan te sluiten. Marcelis maakte aan de oplevende hoop effectief een einde door de setpunt met een slimme blok-uit score direct te verzilveren.

Met grote inzet pakte Prins/VCV de draad in set vier opnieuw goed op, met de debuterende Albert Klop uit VCV's tweede op het midden voor Yark. De knalharde geplaatste services van met name Posthuma werden door Pilon uitstekend verdedigd en prachtige blocks van De Vries en Ogink en uitstekende verdedigende acties van Ottevanger brachten Orion uit balans. Prins/VCV bleef als team keihard werken en vierde elke punt en mooie actie, met als gevolg dat het op een 6-10 voorsprong kwam. Helaas raakte het uit de flow na een aantal eigen fouten en kwam Orion weer in het spel. De Vries werd geplaagd door een enorm sterke blokkering en opnieuw bracht de lastige floater van Tom Kottink Orion langszij op 14-14. Een spannende eindfase volgde, met een kleine marge hield Orion het initiatief maar met een prima passende en scorende Heithuis en De Vries waren er ook voor Prins/VCV kansen. Het was bijzonder close in de eindstrijd, en Orion had maar liefst drie setpunten nodig om uiteindelijk met Marcelis in de hoofdrol, de wedstrijd op 27-25 te beëindigen.

Nu eerst een rustpauze voor Prins/VCV. De eerstvolgende wedstrijd, de achtste finale voor de nationale beker is op 5 januari, uit tegen Rivo Rijssen. Op zaterdag 9 januari speelt Prins/VCV de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe jaar in het Ichthus College tegen Arbo Rotterdam.

* Foto uit archief.