• Ted Walker

Geen eredivisievolleybal in Veenendaal (update)

VEENENDAAL Er wordt volgend seizoen geen eredivisievolleybal in Veenendaal gespeeld. Vorige week presenteerde het Veenendaalse VCV een plan om de eredivisie-licentie over te nemen van het in de financiële problemen verkerende Vallei Volleybal Prins (VVP) uit Ede. Maar de Veenendaalse reddingspoging is nu van de baan.

Jeroen van der Veer

,,De afgelopen twee weken is onderzocht of het haalbaar was de stichting Topvolleybal Vallei Regio (de stichting achter VVP in Ede, red.) financieel gezond te krijgen en een doorstart te maken", aldus Hugo Rijken van VCV. ,,De ambitie van dit plan kwam voort uit het feit dat er dan weer eredivisie in Veenendaal gespeeld zou kunnen worden en er een opleidingsteam in de eerste divisie kon worden gecreëerd'. Nadat bleek dat de schuld nog vele malen hoger uitviel dan eerder in de krant vermeld is en de grootste schuldeisers weigeren een schikkingsregeling te treffen, is besloten dat het niet haalbaar is.''

Volgens Rijken kent volleybalbond NeVoBO de licentie van VVP nu in eerste instantie toe aan de nummer twee van de topdivisie (momenteel Vocasa, red.). ,,VCV gaat verder bouwen aan een mooie en gezonde toekomst in de totale breedte van de club waarbij het eerste mannenteam volgend seizoen wederom zal uitkomen in de topdivisie'', sluit Rijken af.

REACTIE EDE ,,Het was mooi geweest als het ons was gelukt", vult speler Wouter Pilon zijn teamgenoot aan. ,,We hebben er echt alles aan gedaan, maar het is niet gelukt."

De ervaren speler wil niet ingaan op de vraag hoe groot de schuld was en richt zijn vizier op de toekomst. ,,We hebben met deze poging gemerkt dat volleybal nog altijd enorm leeft in Veenendaal. Het is nu aan ons om met ons eigen groepje de stap naar de eredivisie te zetten."

Jeroen Willems, interim-bestuurslid bij Vallei Volleybal Prins, reageert: op het bericht van de Veenendaalse club ,,Ik heb met enige verbazing kennisgenomen van dit artikel. Het lijkt mij enigszins eenzijdig. De opmerking dat de schuld (30.000 euro) vele malen groter is dan eerder bij de pers neergelegd, behoeft enige nuancering. Dit bedrag was exclusief afspraken met de spelersgroep. Wij waren als interim-bestuurders voortdurend in gesprek met de spelers. Degene die bij VVP zouden blijven spelen, leken niet onwelwillend te staan tegen een uitgestelde betalingsregeling."

Willems rept daarnaast over nog oudere afspraken uit het seizoen 2016/2-17, waarin het VVP-bestuur bepaalde bonussen aan spelersgroep en technische staf heeft toegezegd. ,,Dan moet je denken aan een beloning voor het behouden van het eredivisieschap en het halen van de play-off. Je komt dan al gauw op een bedrag van twintigduizend euro. Dat samen brengt het schuldbedrag op zo'n vijftigduizend euro. Maar elk bedrag dat wordt genoemd moet je dan wel eerlijk en helder uitleggen, alvorens daar een kanttekening bij te stellen. Nogmaals, als wij er in waren geslaagd een reddingsplan erdoor te krijgen, waren een aantal schuldeisers best bereid geweest daarover te praten." 

Volgens Hugo Rijken weigeren de grootste schuldeisers een schikkingsregeling te treffen. Dat ziet Jeroen Willems anders. ,,Dat zijn onder meer de Belastingdienst, Sportservice Ede en de Gemeente Ede. Zij hadden denk ik niet het idee dat de nieuwe initiatiefnemers (VCV, red) een zodanig doordacht reddingsplan konden bieden, dat zij daarvoor in waren. Maar ik ben niet bij de bespreking daarover geweest. Dus laat ik de uitspraken voor rekening van woordvoerder Hugo Rijken", gaat Jeroen Willems verder.

Hij mist in het hele verhaal ook de eerder bespreken ideeën over talentenontwikkeling, samenwerking met regio volleybalclubs etc. ,,Ik heb gisteravond (woensdag, red) daarover met onder meer Sportservice Ede en sponsoren een goed gesprek gehad. Ik verwacht binnenkort meer nieuws daarover naar buiten te kunnen brengen. In mijn beleving kan de topsporthal daarin een grote rol spelen", besluit Willems.