• Jeroen van der Veer

Gastheer Wim van Roekel zorgt voor warm welkom

ACHTERBERG Kom je bij VVA Achterberg, dan is de kans groot dat je de lach van Wim van Roekel tegen het lijf loopt. De 75-jarige is al sinds de oprichting van de vereniging aan de club verbonden en hij is er niet weg te denken. Vrijwilligers zoals Van Roekel zijn goud waard en dat merken bezoekende scheidsrechters ook.

Jeroen van der Veer

BABBELTJE Het is zijn terrein; de ruimte onder de tribune van VVA Achterberg. Daar bevinden zich de kleedkamers, waaronder die van de scheidsrechter, het eerste elftal en die van de tegenpartij. Gastheer Van Roekel vindt het uiterst belangrijk dat zij goed ontvangen worden en dat ze met een glimlach het sportpark weer verlaten. ,,Zelfs als de scheidsrechter in het nadeel van ons heeft gefloten, leg ik hem in de watten. Krijgt 'ie in de rust van mij een flesje drinken en na afloop een lekker broodje."

Het past bij Van Roekel, die zichzelf al sinds 17 mei 1971 vrijwilliger mag noemen. In het verleden was hij dertig jaar vertegenwoordiger en dus houdt hij wel van een babbeltje. ,,Bij de vereniging hebben we erg veel vrijwilligers, waarbij iedereen zijn eigen taak heeft. Ik ben gastheer en vind dat prachtig. Je kunt mensen met een kleine moeite blij maken. Dat is toch geweldig."

IN DE OGEN KIJKEN Toch is dat niet het enige wat de 75-jarige doet. Elke maandag- en vrijdagochtend staat hij met enkele anderen het sportcomplex schoon te maken. ,,Ik ben er drie dagen in de week, waarbij zaterdag het hoogtepunt is."

Van Roekel maakte de tijd van de hoofdklasse mee en daar kijkt hij graag op terug. ,,Toen wij uit bij Quick Boys speelden, keek ik mijn ogen uit. Dat heb ik hun bestuur ook verteld, maar ik zei er wel iets bij. 'Bij ons in Achterberg kunnen wij elkaar altijd in de ogen aankijken'. Hij begreep niet wat ik bedoelde, tot ze bij ons op bezoek kwamen. In de bestuurskamer, wat maar een klein hokje is, vielen de puzzelstukjes op zijn plaats. Hij gaf mij een hand en lachte: 'Hier zit je op vijf meter van elkaar vandaan, dan moet je elkaar wel aankijken.' Die opmerking vond ik schitterend."

CLUB DIE HET OOIT WAS Toch behoort dat tot de verleden tijd. Geen Quick Boys, maar Kesteren komt nu op bezoek. De sterrenstatus is verdwenen en door het faillissement van VVA'71 is VVA Achterberg weer terug waar het ooit begon. Een vereniging gedraaid door vrijwilligers en in een klasse waar veel derby's zijn. ,,Eerlijk gezegd doet het nog altijd pijn hoe het allemaal gegaan is. Maar laten we het daar maar niet meer over hebben. De toekomst telt en die is mooi. Met veel fanatieke vrijwilligers hebben we het voetbal in Achterberg gered en daar ben ik trots op. We zijn weer de club die we ooit waren; voetballen voor het plezier, de mouwen opstropen en strijden voor de punten."

,,Mijn taken blijven hetzelfde", spreekt Van Roekel trots. ,,Of we nou Eredivisie spelen of in de laagste klasse; ik wil dat de bezoekers zich hier welkom voelen en met een lach weer weggaan."

In de serie Clubgezichten portretteren we de gouden vrijwilligers uit de sport. Elke vereniging heeft er wel een paar. Iedereen kent hem of haar wel, het gezicht van jouw club. Elke woensdag in VeenendaalseKrant. Tips? Mail de redactie: veenendaalse.krant@bdu.nl ovv Clubgezichten

Label:

Clubgezichten