• Theo Beumer

'Frisbee is niet zo suf als men denkt'

VEENENDAAL Toen haar dochter acht jaar geleden lid werd van frisbeeclub Veenendaal Tijgers werd er al vrij snel een wedstrijdsecretaris gevraagd en die functie leek Marjo Hoppen wel wat. Ze rolde hierdoor langzaam in de vereniging en toen ook haar andere dochter lid werd, werd de huidige voorzitter volledig besmet met het frisbee-virus.

Jeroen van der Veer

De dochters van Hoppen zijn inmiddels gaan studeren, maar zijzelf vervult nu wel de rol van voorzitter. Een dankbare taak, die ze met veel liefde uitoefent. ,,Het is de snelst groeiende teamsport van de wereld. Alle verenigingen moeten het wiel uitvinden, omdat het een sport in opkomst is. We zijn met nul begonnen en hebben grote stappen gemaakt.''

HUIS OP ORDE Ook de Veenendaalse vereniging denkt steeds groter en daarbij is Hoppen een belangrijke schakel. ,,Maar", wil ze graag benadrukken. ,,Ik niet alleen hoor. Jolanda Mocking en Anneloes van Geerenstein hebben de afgelopen jaren ook een belangrijke rol vervuld binnen het bestuur en samen hebben we ervoor gezorgd dat we ons huis goed op orde hebben."

Want de club is groeiende en de lijntjes intern lopen steeds beter. ,,Dat komt vooral doordat de uitvoerende taken niet meer door het bestuur alleen gedaan hoeven te worden", aldus Hoppen. ,,Er zijn aardig wat uurtjes in gaan zitten om te komen waar we nu staan. Er is van alles gedigitaliseerd en geautomatiseerd en omdat ultimate frisbee een onbekende sport is, moet er extra aandacht zijn voor promotie van de sport. Zo organiseren wij regelmatig kennismakingsactiviteiten."

PODIUM De vrijwilligster kan uren praten over haar werkzaamheden binnen de vereniging, maar dat vindt ze eigenlijk maar niets. ,,Ik praat liever over de club. Eindelijk heb ik een podium om dat te doen, want de media vergeet ons vaak. Zonde, want de sport is minder suf dan anderen denken."

Op het veld van De Merino's of in Sporthal Oost wordt er elke maandag getraind en op verschillende niveaus competitie gespeeld. Een jaarlijkse hoogtepunt voor de jeugd zijn de Valley Frisbee Games. Deze wordt met veel liefde georganiseerd door Hoppen en dan kan men in Veenendaal rekenen op 300 deelnemers. ,,Daarbij komen ook spelers uit andere landen. Voor ons veel geregel, maar fantastisch om te doen."

JEUGD EK Ondanks het enthousiasme voor de sport, werkt Hoppen toe naar het einde van haar voorzitterschap. Begin volgend jaar hoopt ze een opvolger te hebben gevonden. Deze begint dan direct op een mooi moment, want er staan grote evenementen op de agenda. Zo viert de vereniging in 2017 haar 10-jarig jubileum, maar er is meer, verklapt Hoppen: ,,We hebben een 'bid' ingeleverd voor het jeugd EK in Veenendaal. Zoals je merkt ben ik, samen met andere vrijwilligers, eigenlijk altijd druk bezig achter de schermen."

De club is financieel kerngezond en daarom is het alleen nog maar hopen dat veel Veenendalers kennis willen maken met de sport. ,,Men kan altijd een keer gratis meetrainen. Ik weet dan zeker dat ze ultimate frisbee een verrassende sport vinden."

In de serie Clubgezichten portretteren we de gouden vrijwilligers uit de sport. Elke vereniging heeft er wel een paar. Iedereen kent hem of haar wel, het gezicht van jouw club. Elke woensdag in VeenendaalseKrant. Tips? Mail de redactie: veenendaalse.krant@bdu.nl ovv Clubgezichten