• Ted Walker.

Fluitend van veld naar tap bij SKF

VEENENDAAL Een wedstrijd in goede banen leiden, een ijskoud biertje tappen of de grote clubactie opzetten. Het zijn slechts enkele taken die Yvonne Hagoort bij SKF verricht. Door de liefde kwam zij in aanraking met de korfbalvereniging en inmiddels is de vrouw van de voorzitter er zo'n twaalf uur per week aanwezig. 

Jeroen van der Veer

 

OUDERS LANGS DE LIJN ,,Ik fluit vaak drie wedstrijden op een zaterdag", zegt de 53-jarige vanaf het terras van de vereniging. ,,De eerste al vroeg in de ochtend en dan is het wel even zwaar. Toch vergeet je de vermoeidheid als je die vrolijke koppies ziet. Al die blije jongens en meisjes op één veld, ik vind het prachtig."

 Toch is het niet altijd even leuk, wil Hagoort toch graag even benadrukken. Niet om te zeuren, maar om de ouders langs de lijn bewust te laten worden van het spelplezier. ,,Ik heb diverse keren de wedstrijd gestaakt omdat zij commentaar hadden op de kinderen of op mij. Die 'kids' spelen voor hun plezier en ik fluit omdat ik hun een mooie wedstrijd gun. Waarom zou je dan in godsnaam commentaar hebben. Pak dan zelf de fluit en laat zien dat je het beter kunt."

 

NIEUW IN VEENENDAAL Desondanks leidt Hagoort nog met veel plezier de wedstrijden, al is haar mooiste activiteit zonder fluit in de hand. Althans, geen scheidsrechtersfluitje. Op woensdagavond staat ze achter de bar en vult ze voor de vaste gasten fluitjes met bier. ,,Van sommigen weet ik zelfs de pincode", zegt ze met een grote lach. ,,Vaak is het zo gezellig, dat ik ze echt eruit moet zetten. Het beleid is nou eenmaal zo dat om 00.00 uur de deuren moeten sluiten."

Zonder haar man had ze nooit bij SKF rondgelopen. Nadat ze van Duitsland naar Nederland waren verhuisd, besloot Rob Hagoort lid te worden van de korfbalvereniging. ,,Ik was nieuw in Veenendaal en had er niets. Het heeft mij wel geholpen contacten op te doen. Vanaf 1996 ben ik vrijwilliger en doe het nog altijd met plezier."

 

VOETBALFOUTJE Naast de bovengenoemde activiteiten, is ze ook drie keer per jaar bezig met een grote legpuzzel. ,,Ja, zo kan de competitieplanning wel genoemd worden", lacht ze. ,,Ik ga daar altijd samen met een vriendin goed voor zitten en dan is het passen en meten."

Als haar gevraagd wordt naar het mooiste moment als vrijwilliger, komt ze toch uit op de woensdagavonden. Toch was er als scheidsrechter ook een onvergetelijk herinnering. ,,Er kwam een jong ventje na afloop naar mij toe. Hij zei dat ik, op een klein voetbalfoutje na, een goede wedstrijd had gefloten. Tja, dan smelt je."

Zelf heeft ze ook even geprobeerd actief te korfballen, maar dit bleek geen succes. ,,Kijk maar", zegt ze, terwijl ze naar haar pink wijst. ,,Enkele pezen zijn erdoor beschadigd. Laten we het er maar op houden dat het geen sport voor mij is. Ik hou mij wel achter de schermen bezig en ik hoop dat meer vrijwilligers dit bij ons gaan doen. Want geloof mij; het geeft je veel energie."

In de serie Clubgezichten portretteren we de gouden vrijwilligers uit de sport. Elke vereniging heeft er wel een paar. Iedereen kent hem of haar wel, het gezicht van jouw club. Elke woensdag in VeenendaalseKrant. Tips? Mail de redactie: veenendaalse.krant@bdu.nl ovv Clubgezichten

Label:

Clubgezichten