• Ted Walker

'Fantastisch om weer bezig te zijn'

VEENENDAAL Na een bedrijfsfeest werd Jan Pallada lid van Bowling Vereniging Veenendaal en sindsdien is hij verknocht aan het spelletje. Hij stak zijn hele gezin aan, waarbij dochter Bea Muller nu nog altijd even fanatiek als haar vader is. Samen zijn ze fanatiek vrijwilliger bij de vereniging en gooien ze nog altijd verdienstelijk een bal over de baan.

Jeroen van der Veer

De eerste vrijwilligerstaken werden zo'n twintig jaar geleden gedaan. Jan nam plaats in het bestuur en hij zag de vereniging groeien. Terwijl haar vader alles probeerde te regelen, liep Bea altijd rond. ,,Als klein kind was ik al op of rondom de baan te vinden. Toch mocht ik nog niet spelen. Ik paste de schoenen niet en mocht pas bowlen als ik de kleinste schoenen aan kon."

GEWELDIGE TIJD Na enkele jaren oefenen, kwam Bea Muller in de jeugd van Oranje terecht en kon vader Jan tevreden zijn over de groei van de vereniging. ,,We hadden zo'n veertig kinderen die lid waren, om over de volwassenen maar te zwijgen. Een geweldige tijd. Iedereen keek uit naar de dagen waarop men kon bowlen."

Die tijden zijn echter geweest. Het bowlingcentrum werd overgenomen door een andere eigenaar en daardoor vertrok ook de Bowling Vereniging Veenendaal uit de gemeente. ,,Jeugdleden mochten niet meer op zaterdag terecht en wij raakten hen kwijt. Op een gegeven moment was ik nog maar het enige jeugdlid", aldus Bea Muller.

OPGEDOEKT Ook Jan baalde van de ontstaande situatie, maar het bestuurslid kon er niets aan doen. De vereniging werd opgedoekt, al bleven de statuten bestaan. ,,We gingen in de omgeving bowlen. In Zetten bijvoorbeeld. Toch bleef de hunkering naar de vereniging in Veenendaal bestaan, maar het bleek niet mogelijk."

NIEUW BEGIN Tot de eigenaar vertrok en de huidige aan de bel trok bij de toenmalige voorzitter Cees Hootsen. ,,Hij heeft er toen voor gezorgd dat we terug konden naar Veenendaal en dit is nu ons tweede jaar hier. Het voelt fantastisch om weer bezig te kunnen zijn met de vereniging en aan de toekomst te denken", aldus Jan, die momenteel wederom in het bestuur zit en de algemene zaken op zich neemt.

Ook zijn dochter Bea is onderdeel van het bestuur en richt zich vooral op de jeugd. ,,Ik wil hen bieden, wat ik ook heb gekregen. De sfeer van vroeger was zo fantastisch. Zo warm. Dat gun ik iedereen. Bowlen is een mooie familiesport en daar moet iedereen kennis mee maken."

LEDEN WERVEN Alleen blijkt dit makkelijker gezegd dan gedaan. Doordat het nog maar net zijn comeback heeft gemaakt, moet Bowling Vereniging Veenendaal nog aan populariteit winnen. Desondanks is men met een ledenbestand van ruim 50 leden tevreden. ,,Het kost tijd", zegt het tweetal in koor. ,,We hebben alles met een select groepje weer op poten gekregen. Het is nu de taak om nog meer leden te werven."

In de serie Clubgezichten portretteren we de gouden vrijwilligers uit de sport. Elke vereniging heeft er wel een paar. Iedereen kent hem of haar wel, het gezicht van jouw club. Elke woensdag in VeenendaalseKrant. Tips? Mail de redactie: veenendaalse.krant@bdu.nl ovv Clubgezichten

Label:

Clubgezichten