• Marta Bastianelli werd zondag in Glasgow Europees Kampioen wielrennen bij de dames.

    ANP Foto

Europees kampioen aan de start in Veenendaal

VEENENDAAL De eerste editie van Veenendaal Veenendaal Classic Women krijgt meteen een internationaal deelnemersveld. Daarbij de kersvers Europees Kampioene Marta Bastianelli uit Italie. Ploegen uit vijf verschillende landen starten op woensdag 22 augustus in Veenendaal.

Ale Cipollini is het eerste team op de deelnemerslijst van Veenendaal Veenendaal Classic. Dat is ook niet zo gek, want met Marta Bastianelli en Chloe Hosking heeft de Italiaanse ploeg twee topfavorieten in hun gelederen. Bastianelli werd afgelopen weekend zelfs Europees kampioene op de weg.

Ale Cipollini is niet de enige ploeg uit Italië die naar Veenendaal komt. Aromitalia Vaiano, Bepink en Valcar - PBM zijn de drie andere Italiaanse ploegen op de deelnemerslijst. Valcar - PBM heeft met Maria Gulia Confalonieri een vrouw in vorm. Zij won namelijk afgelopen week de Europese titel op de puntenkoers op de wielerbaan. Reken maar dat die ook in Veenendaal kan meesprinten om de overwinning.

MARIANNE VOS Naast vier Italiaanse ploegen staan er ook drie Belgische, een Sloveens, een Brits en twee Nederlandse profploegen op de startlijst. Ook de Nederlandse ploegen zijn zeker niet kansloos, Waowdeals is de ploeg die is opgericht door Marianne Vos en komt met een talentvolle selectie naar Veenendaal. Vos zelf staat op de reservelijst, dus wie weet komt zij nog aan de start.

LORENA WIEBES De andere Nederlandse UCI-ploeg is Parkhotel Valkenburg, zij hebben met Lorena Wiebes misschien wel het grootste Nederlandse talent van het moment. De 19-jarige sprintster won dit jaar al de Omloop van de IJsseldelta en de 7-Dorpenomloop. Daarnaast wist ze afgelopen maand een rit te winnen in de BeNe-ladies tour en ook het puntenklassement op haar naam te schrijven. Wiebes is nog jong, maar de kans is groot dat het talent uit Mijdrecht zich in Veenendaal met de beste kan mengen.

Naast de elf UCI-Teams staan er maar liefst elf Nederlandse ploegen op de startlijst. De clubs komen uit het gehele land, van Zeeuws Vlaanderen tot Groningen en van Limburg tot West Friesland.

De volledige lijst is te vinden op de website www.veenendaal-veenendaal.nl.