• TeamNL

EK-brons voor triatleet Jorik van Egdom

VEENENDAAL (ANP) Jorik van Egdom is een stapje dichter bij deelname aan de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. Op het EK in Weert pakte de Veenendaler met zijn teamgenoten Maya Kingma, Rachel Klamer en Marco van der Stel brons op de gemengde estafette. Frankrijk won goud, Duitsland haalde de zilveren plak.

Van Egdom reageerde na afloop tevreden met de bronzen plak. ,,We hebben een heel sterk team, met atleten die een sterk wapen hebben en allemaal geen echt zwakke onderdelen. In de breedte zijn we heel sterk. Er stond best druk op. Op een EK in eigen land moet je als Nederland zijnde presteren, zeker omdat we twee jaar geleden derde werden op het WK. Dus we moesten presteren en dat we dan brons pakken is machtig mooi.''

Waar triatlon van oorsprong een duursport is met lange afstanden, verloopt de gemengde estafette een stuk sneller. Op dit relatief nieuwe onderdeel moeten de vier triatleten van ieder land 300 meter zwemmen, 6,4 kilometer fietsen en 1,5 kilometer hardlopen.

Nederland deed goed mee en Van Egdom, de vierde atleet van Nederland, mocht zelfs als eerste het water in. Alleen bij zijn laatste wissel, van fietsen naar hardlopen, verliest Van Egdom veel tijd. Daardoor moet Nederland uiteindelijk genoegen nemen met de derde plek. Het Nederlandse team kwalificeert zich voor Tokyo als het in april bij de beste zeven landen van de wereld staat. Op dit moment staat Nederland zesde.

Van Egdom deed ook individueel mee aan het EK, maar dat verliep minder succesvol. Door pech aan zijn fiets moest hij de strijd voortijdig staken.