• KNBB
  • KNBB
  • KNBB
  • KNBB

Eerste NK Chinese 8-ball in Ouwehands Dierenpark

RHENEN In Azië is Chinese 8-ball razend populair, maar in Nederland wordt deze biljartvorm pas sinds dit jaar serieus gespeeld. Het eerste NK wordt op 8 en 9 december gespeeld in Ouwehands Dierenpark. Tijdens het China Light Festival. Dat maakt de biljartbond KNBB maandag bekend. Het NK wordt live gestreamd door Orange Forks Productions.

Nadat op 15 mei de eerste Chinese 8-ball tafel werd geplaatst, volgden al snel kwalificatietoernooien voor het eerste NK ooit, met als bijzondere prijs: winnaars van kwalificatietoernooien mochten afreizen naar China om deel te nemen aan grote Chinese 8-ball events. En nu deze kwalificatietoernooien zijn afgerond, is het tijd voor de grootse ontknoping: het eerste NK Chinese 8-ball met de 16 gekwalificeerde spelers. De winnaar krijgt bovenop het prijzengeld, een vliegticket, hotel en deelname aan de World Chinese 8-Ball Masters 2019 in Qinhuangdao, een event met zo'n 250.000 dollar prijzengeld.

BIJZONDER ,,Gezien het bijzondere karakter van deze finale is gezocht naar een bijzondere locatie. En deze is ook gevonden in Pandasia'', zegt KNBB-directeur Willem La Riviere. ,,De locatie voor dit eerste NK is echt prachtig. Deelnemers en toeschouwers zullen genieten van deze mooie locatie, en dan ook nog eens gedurende het China Light Festival. De laatste maanden is hard gewerkt deze in China zo grootse sport ook in Nederland succesvol uit te rollen, en dat is zeker gelukt. Het enthousiasme van de spelers was groot, en de media-aandacht was zelfs enorm. Niet gek, gezien de prijzengelden die er in China zijn te verdienen."

WERK TE DOEN Ook Ivar Saris is enthousiast. Hij kwalificeerde zich via de kwalificatie in Utrecht voor een toernooi in China, en won daar als eerste Nederlander ooit een Chinese 8-ball wedstrijd. ,,Het was een mooie ervaring en ik vind Chinese 8-ball een leuk spel. Wel heb ik het idee dat ik veel tijd zou moeten investeren om potten te kunnen breken in China. Daar zijn er in elke stad honderden spelers die het elke dag doen." Iets wat wordt beaamd door Rienus Gennissen, die als vervanger van kwalificatie Delft winnaar Jan van Lierop naar Siping mocht. Gennissen: ,,De Chinezen hebben nog een grote ervaringsvoorsprong op ons. We hebben werk te doen!"

POOL EN SNOOKER KNBB-directeur Willem La Riviere: ,,Chinese 8-ball is een bijzondere combinatie van pool en snooker en zal daarom vele (zeker de geoefende) spelers aanspreken. Toen wij door het verkrijgen van het ICEA lidmaatschap in staat waren gesteld om kwalificaties voor de World Chinese 8-Ball Masters te organiseren, betekende dit ook dat een aansprekend vervolg met unieke prijzen geboden kon worden. Een voorproefje op het potentieel heb ik dit jaar zelf in China mogen aanschouwen: de World Chinese 8-Ball Masters 2018 in Quinhuangdao was een gigantisch spektakel, met spelers uit 40 landen en een prijzenpot van liefst 250.000 dollar."