• Jeroen van der Veer

'Een biertje na afloop hoort erbij'

VEENENDAAL Waar veel spelers enorm zenuwachtig zijn voor hun debuut, hadden Hans van der Wielen en Marco Heikamp daar geen last van. Althans, ze dronken hun zenuwen weg. Toen ze als A-junior met het eerste team van Veenendaal mee mochten doen, hadden ze die avond daarvoor een feestje. Waar Van der Wielen wel kon starten, moest Heikamp uiteindelijk bedanken voor de eer. Het zou het begin zijn van ruim vijftien jaar mooie jaren in het eerste van Veenendaal.

Jeroen van der Veer

Het is zaterdagmiddag als het Hans van der Wielen en Marco Heikamp voor het interviewafspraak verschijnen. Beiden in het tenue van voetbalclub Veenendaal en alle twee hebben ze een biertje in de hand. De wedstrijd van Veenendaal 3 zit er nog geen vijf minuten op, Van der Wielen heeft gescoord en douchen komt straks wel. ,,Na de wedstrijd hoort een biertje. Of je nou wint of verliest. Dat deden we vroeger en dat doen we nu nog zo."

'KOEKKIE' Toen Van der Wielen en Heikamp bij het eerste elftal aansloten, wisten ze zich direct staande te houden. Het tweetal zat plotseling in het team met enkele grote namen, maar dit deed het duo weinig. Ze stroopten hun mouwen op en kleunden erin. ,,Dat was vroeger nog hé", aldus de inmiddels 36-jarige Van der Wielen. ,,Je moest wel erin klappen, anders was jij de persoon die de trappen kreeg. Zo deelde ik een keer een 'koekkie' uit op de training en werd ik daarna aangesproken; Werd mij verteld dat ik het wel ging redden."

ZONDAG Je doet het duo te kort om te zeggen dat zij zestien jaar in het eerste speelden omdat ze zo hard konden werken. De twee vrienden wisten ook goed een balletje te raken en ze zijn dan ook maar wat trots dat het zo lang in het eerste hebben rondgelopen. ,,Toch hebben we wel eens aan stoppen gedacht", bekent Heikamp. ,,Er werd gestemd of we met het eerste op zaterdag of zondag gingen spelen. Bleef dat zondag, dan was ik ermee gekapt."

PROMOTIE Want die zondagteams was het tweetal helemaal zat. Op knollenvelden tegen nietszeggende tegenstanders. ,,Maar", zegt Heikamp. ,,Dat kwam ook door onszelf. Wij speelden continu in de vijfde of zesde klasse. Nou niet het topniveau en veelal duels die op strijd werden gewonnen."

Op zaterdag behaalden Heikamp en Van der Wielen hun sportieve hoogtepunt. ,,De promotie op het veld van Candia'66. Wij hadden al aangegeven dat we bezig waren met ons laatste jaar en promoveerden. Schitterend was dat", aldus Van der Wielen. 

FANATIEK In de kantine werden ze vervolgens toegezongen door de supporters en de tekst van dat lied was alleszeggend. Het You'll Never Walk Alone werd ingezet en dat deed hen veel. ,,Het is en blijft ons clubje. Spelers die wij als talenten hebben zien komen, lopen nu in het eerste. Dat vind ik mooi. Wijzelf voetballen nu lekker in het derde elftal en zijn nog altijd erg goed in de derde helft. We zijn dan ook nog altijd bloedfanatiek, maar dat biertje na de wedstrijd is bijna net zo belangrijk."

Elke club heeft historie en die historie is gemaakt door personen. Personen die belangrijk waren voor hun club; bestuurlijk, sportief of op ander vlak. In deze rubriek portretteren we die Helden van Toen. Tips voor deze rubriek kunnen gemaild worden naar veenendaalse.krant@bdu.nl ovv Helden van Toen.