• Jeroen van der Veer

De twijfel regeert bij VVA'71

ACHTERBERG De spelers van VVA'71 hebben maandagavond, zoals verwacht, hun eerste training van het seizoen afgewerkt. Maar duidelijkheid is er nog allerminst, zoveel is wel duidelijk. De twijfel en onzekerheid regeren op sportpark De Meent.

 

Jeroen van der Veer

 

In groepen van vijf werden de selectiespelers voor de training bijgepraat over de nieuwe situatie. Er zou genoeg geld bij elkaar gevonden worden om het seizoen te redden en ook voor de spelers was er hoop. Zij kregen te horen dat er een klein bedrag per behaald punt verdiend kon worden. Een kleine vergoeding, die bij het vinden van nog meer sponsoren omhoog geschroefd zou worden. ,,Ik ben student en moet het van mijn voetbalsalaris allemaal zien te redden", somberde Mourad Marbouh na het gesprek. ,,Ik betwijfel of het de club gaat lukken. Wat we nu aangeboden krijgen, is eigenlijk net niets."

 

Voor het veld stond vicevoorzitter en penningmeester Walther Veltman te ijsberen. ,,Ik hoop van gans harte dat ze zo naar buiten stappen om te trainen." Dat gebeurde en negentien spelers betraden het hoofdveld voor de eerste training van VVA'71. Alsof er niets gebeurd was, trainden de spelers onder leiding van de altijd fanatieke Johan de Man. ,,Als je op het veld staat, ben je alles vergeten. Daarna denk je er pas weer aan", sprak de trainer na afloop.

 

GESPREKKEN Op dat moment stonden de zes spelers die vorig seizoen ook onderdeel van VVA'71 waren nog op het veld. De nieuwe aanwas zat al lang en breed in de kleedkamer, terwijl zij op het veld een stappenplan bespraken. Zonder trainer Johan de Man ging vervolgens iedereen de kleedkamer in, waar gezamenlijk gesproken werd. Een voor één druppelden de spelers na een half uur naar buiten, waarbij duidelijk werd dat er nog altijd geen duidelijkheid is. De van Sparta Nijkerk overgekomen Ivo te Velthuis beaamde dat. ,,Je wil je met voetbal bezighouden, maar dat is niet mogelijk. Iedereen bij de club werkt keihard om het te redden en wij hebben nu een bedrag aangeboden gekregen. Nu moet er nagedacht worden of we daarmee akkoord gaan. Voor mijzelf ben ik er nog niet uit en volgens mij twijfelen heel veel spelers."

 

JAVIER MARTINA Iemand die dat sowieso niet akkoord gaat, is de van Rijnsburgse Boys overgekomen Javier Martina. Hij heeft aangegeven dat ze hem niet meer hoeven te verwachten. Daarmee wacht de buitenspeler niet op het besluit van de overige spelers, dat mogelijk donderdag gaat volgen. Dan zal bekend worden of de spelers het magere aanbod van een paar tientjes gaan accepteren. Doen ze dit niet, dan zal VVA'71 mogelijk geen eerste elftal op de been kunnen brengen en is het genoodzaakt zich alsnog uit te schrijven in de hoofdklasse. De club kent dan geen eerste elftal meer en de spelers zien mogelijk een voetballoos jaar tegemoet. ,,Ik stap naar de KNVB en hoop een transfervrije status te krijgen", vertelt Martina. ,,Wij worden nu gestraft voor iets wat wij niet veroorzaakt hebben. Ik zie dat mensen nu keihard hun best doen om de club te redden. Dat vind ik schitterend. Echter is voor mij de lol al verdwenen. Ik ga niet vier keer per week van Amsterdam naar Achterberg rijden, zonder kilometervergoeding", aldus de ex-prof.

 

Hoe het verder gaat weet nog niemand.