• Ted Walker

'De slapende reus moet wakker worden'

VEENENDAAL In de persoon van Jan Gaasbeek heeft VRC een nieuwe trainer voor volgend seizoen aangesteld. De ervaren oefenmeester moet de vertrekkende Kees van Rijswijk opvolgen en wed gekozen uit zo'n dertig sollicitanten. ,,VRC stond bij mij hoog op de lijst om nog eens als hoofdtrainer aan de slag te gaan. Het is toch de club waar ik heel wat jaren heb rondgelopen."

Jeroen van der Veer

Daarmee doelt Jan Gaasbeek op de periode van 1980 tot 2001. Waar hij in eerste instantie tot 1993 actief was als speler, werd hij vervolgens trainer-coach. Het VRC-bloed stroomt dus al door de aderen van de oefenmeester die Blauw Geel'55 als laatste club had. ,,Dit seizoen ben ik nergens hoofdtrainer en het begint alweer te kriebelen. Toen VRC vrij kwam, heb ik gesolliciteerd. Dit was een mogelijkheid die ik niet aan mij voorbij kon laten gaan."

GEDULD Toch had Gaasbeek na het eerste gesprek niet direct het gevoel dat het goed zat. Met een lach: ,,Je merkte aan alles dat de club meerdere kandidaten op het oog had. Dat ik het dan uiteindelijk ben geworden, vind ik mooi. Ze zochten een ervaren trainer en iemand die goed met de jeugd uit de voeten kon. Nou, volgens mij is mijn CV best aardig en heb ik zes jaar met de jeugd bij de KNVB gewerkt."

Op papier lijkt het dus een perfecte combinatie; Gaasbeek en VRC. Toch moeten beide partijen nog een half seizoen geduld hebben. Dat betekent niet dat Gaasbeek stil zit. Zo sprak hij al met de volledige selectie en zullen er de komende weken individuele gesprekken volgen. ,,Maar", wil de ex-trainer van Roda'46, SVL, Jonathan en Blauw Geel benadrukken. ,,Ik wil Kees van Rijswijk absoluut niet in de weg lopen. Hij is dit seizoen de hoofdtrainer en ik hoop dat hij het beste ervan maakt. Hem kennende gaat dat vast en zeker lukken."

SELECTIE Het is geen geheim dat Van Rijswijk bij VRC wil afsluiten met promotie naar de tweede klasse. Dat zou betekenen dat Gaasbeek volgend seizoen handhaving als doelstelling meekrijgt. ,,Ik heb geen invloed op het feit in welke klasse wij volgend seizoen zullen spelen. Mocht Kees het met de jongens niet redden, dan moeten wij dat doen. Dat is VRC wel aan zijn stand verplicht. De vereniging is groeiende en de jeugd speelt op hoog niveau. Ik wil de slapende reus wakker maken en stappen zetten."

Met welke spelers dat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Wel heeft Gaasbeek duidelijke voorkeuren: ,,Ik hoop dat de gehele selectie blijft. Daar kan ik heel simpel in zijn. Het is een jonge groep, waar nog veel rek in zit. In de komende gesprekken moet duidelijk worden hoe de selectie voor volgend seizoen eruit ziet."

Daarnaast zal Gaasbeek het komende half jaar gebruiken om de vereniging nog beter te leren kennen en wedstrijden van het eerste, tweede en de jeugd te bekijken. ,,Dat is dan wel weer het voordeel dat ik nu geen club heb. Ik zal dus vaker bij VRC te zien zijn en hou mijn oren en ogen open. Het kriebelt al bij mij, maar ik moet nog even geduld hebben."