• Peter van Veen

De Merino's wil springplank zijn voor GVVV en DOVO

VEENENDAAL Met beperkte middelen toch het maximale halen. Het is iets wat Henne Oostermeijer bij De Merino's moet doen. Maar wat is het maximale en waar wil de club naar toe?

Jeroen van der Veer

De Merino's is na DOVO en GVVV de hoogst spelende vereniging in Veenendaal, maar mist de daadkracht om een niveau hoger te komen. ,,Als je nauwelijks betaalt, ben je niet interessant genoeg. Dit terwijl wij uitstekend als springplank kunnen functioneren."

Al enkele jaren bivakkeert De Merino's in de eerste klasse. Hierin is het altijd stabiel gebleken en dat is volgens de statuten ook het hoofddoel. Toch hebben sporters altijd ambities en dat is bij de Veenendalers niet anders. ,,Maar", zegt voorzitter Chris van den Dikkenberg. ,,Wij als club hebben die ambitie niet."

AANBOD AFGEWEZEN Dat is tegen het zere been van enkele huidige selectiespelers. Zij zien ook dat er potentie in de huidige groep zit en met enkele gerichte aanwinsten zou het incidenteel verder kunnen komen dan de middenmoot in de eerste klasse. ,,Een spits die er twintig in schiet missen wij", aldus trainer Henne Oostermeijer. ,,Alleen zijn er veel meer clubs die veel meer betalen. Je vist dus steeds achter het net."

,,Je moet onze situatie in perspectief bekijken", aldus de realistische inwoner van Veenendaal. ,,Natuurlijk wil mijn voetbalhart ook met deze groep omhoog, maar dan moet je er meer geld tegenaan gooien. De keuze van de vereniging is om dat niet te doen en daarom is het juist knap dat wij op deze manier kunnen presteren."

De oefenmeester moet creatief zijn en met beperkte middelen optimaal presteren. Dat lukt al seizoenen lang aardig en Oostermeijer denkt dat er nog meer rek in zit. Dat is ook mede de reden dat hij afgelopen periode niet in ging op de vraag of hij bij topamateurclub USV Hercules wilde solliciteren.

SPRINGPLANK Voor aankomend seizoen heeft De Merino's alweer twee talenten opgepikt: Vincent van de Weerdhof (Veenendaal) en Lars ter Burg (Candia'66). Voor dit soort talenten wil de vereniging een springplank zijn. ,,Afgelopen jaren zag je veel talenten van DOVO 2 en GVVV 2 naar Veenendaal of VRC gaan. Ik snap dat niet", aldus Oostermeijer. ,,Dan ga je -met alle respect- in de derde klasse voetballen. Daar word je toch nauwelijks beter van?"

Graag ziet de oefenmeester dat deze spelers naar zijn vereniging komen. ,,En dat zeg ik als liefhebber, niet als trainer van De Merino's. Voor die gasten is een stap van de jeugd naar het eerste van GVVV en DOVO vaak te groot. Wij kunnen dan als ideale springplank functioneren. Neem een Robin Segers van GVVV. Een super goede speler die te goed was voor VRC. Ik snap wel dat hij nu op hoog niveau traint en ik hoop echt dat hij de stap gaat maken. Het talent is er, al maakt hij minuten in het tweede. Dan had ik hem graag een jaartje bij ons gezien."

SATELLIETCLUB Het liefst ziet Oostermeijer zulke spelers in zijn ploeg ervaring opdoen. Niet alleen voor eigen belang, wil hij benadrukken. ,,Talenten in Veenendaal moeten wij koesteren. Ik hoop oprecht dat dit soort gasten doorbreken bij GVVV of DOVO. Maar om die stap kleiner te maken, lijkt het mij ideaal om bij ons te ruiken aan het eerste elftal."

Functioneren als een soort satellietclub voor jong talent uit Veenendaal en omstreken. ,,Daar denken we wel eens aan", bekent Chris van den Dikkenberg, als hij geconfronteerd wordt met het feit dat het woord satellietclub vaak rond zingt op de Veenendaalse voetbalvelden. ,,Of dit concreet is? Momenteel niet, maar het kan wel voor veel partijen interessant zijn."

ZELF DOEN Het plan wordt door Ton Schoeman, manager voetbalzaken bij DOVO, niet meteen afgeschoten. ,,Het kan een optie zijn, maar dan moeten spelers het ook maar net willen. Toch denken wij binnen DOVO hier niet over na. Ons eerste speelt in de divisie en dan is de stap voor talenten inderdaad groot. Maar hier werken wij aan; met gediplomeerde trainers en jeugdteams op hoog niveau. Binnen nu en twee jaar verwacht ik dat er weer eigen spelers doorbreken."

Ook bij GVVV wordt onderkend dat het lastig is om talent een kans te bieden. ,,Robin Segers is het grootste talent van Veenendaal en heeft tijd nodig", aldus Rob de Boer, de technische man bij GVVV. ,,Het is zijn eerste seizoen bij ons en kwam over van een derdeklasser. Of hij dan beter een tussenstap kon maken bij De Merino's? Nee, dat vind ik niet. Hij traint hier drie keer per week op het hoogste niveau en maakt grote stappen. Aan een samenwerking met De Merino's denken wij niet. Toch raad ik spelers die het bij ons net niet redden wel aan om naar die club te gaan. De eerste klasse is een prima niveau om jezelf te ontwikkelen."