• Jeroen van der Veer

'De clubliefde roest niet'

VEENENDAAL Wat was er gebeurd als Wim van der Meer voor het waterpolo koos in plaats van een maatschappelijke carrière? Was hij dan net zo goed als zijn zoon Harry, die op drie Olympische Spelen actief was, geworden? Het is een vraag die niemand kan beantwoorden, maar desondanks heeft Van der Meer een belangrijk aandeel gehad in de geschiedenis van VZC.

Jeroen van der Veer

Het is zaterdagmiddag als de 74-jarige Van der Meer in zijn auto stapt. Vanuit België zet hij vervolgens koers naar Veenendaal, om daar een wedstrijd van VZC te kunnen bekijken. Een beetje gek moet je er wel voor zijn, maar de waterpololiefhebber heeft het er graag voor over. 

De clubliefde zit nog altijd diep en het deed hem dan ook pijn te horen dat de Veenendalers vorige week verloren. ,,Gebrek aan discipline", zegt hij stellig vanuit het clubhuis. ,,Je weet dat die gasten fysiek zijn, dan moet je er zelf iets anders tegenover zetten. Daarin is men, zoals ik hoorde, niet geslaagd en daar kan ik echt van balen. De club gaat mij echt aan het hart."

NIET VERZAKEN Ooit startte de vereniging in het Bergbad in Rhenen en daar begon Van der Meer dan ook met waterpolo. ,,Ik zat bij de padvinders en zag over het hek mensen waterpolo spelen. Ik wist toen niet hoe snel ik naar de andere kant moest gaan."

Hij schopte het tot het eerste team en als 14-jarige maakte hij al zijn debuut. In de hoofdklasse werd nog gespeeld, maar vervolgens ging het werk voor. ,,Ik ging met mijn vader zo'n zes keer per jaar naar Hongkong en was daardoor veel weg. Dat kon je niet maken, vond ik. Het is een teamsport en dan moet je niet verzaken. Dat deed ik door mijn afwezigheid wel en daarom stopte ik als actief lid."

Daarmee verdween Van der Meer niet bij de club, want zijn rol werd misschien nog wel groter dan in het bad. Als sponsor stak hij flink wat euro's in de vereniging en zo haalde de clubman bijvoorbeeld Marco Kunz naar Veenendaal. ,,Zonder geld ben je als club nergens en op de zaak ging het goed. Ik vond het mooi om op deze manier iets te betekenen voor de vereniging en op die manier konden wij vooruit."

DUWTJE Momenteel is dat niet zo en ook Van der Meer heeft de geldkraan al een tijdje niet open staan. Toch is de kans aanwezig dat hij zich op de achtergrond weer gaat bemoeien met geldstromingen binnen VZC, want hij wil dat zijn club vooruit gaat.

,,En daarvoor is nou eenmaal geld en kennis nodig. Mijn zoon is na buitenlandse avonturen weer in Nederland en heeft ook het beste met VZC voor. Ik zeg niet dat wij dit gaan oppakken, maar zo nu en dan een duwtje in de goede richting geven kan geen kwaad. Het is en blijft namelijk mijn jeugdliefde en ik ben er nog steeds aan verbonden. De clubliefde roest niet hé."

Elke club heeft historie en die historie is gemaakt door personen. Personen die belangrijk waren voor hun club; bestuurlijk, sportief of op ander vlak. In deze rubriek portretteren we die Helden van Toen. Tips voor deze rubriek kunnen gemaild worden naar veenendaalse.krant@bdu.nl ovv Helden van Toen.