• Annelies van Dijk is actief bij het turnen en de mini-trampoline.

    Privebezit Van Dijk

'Dat vliegen is echt zo gaaf'

VEENENDAAL Voor het eerst moesten deelnemers van het Nederlands Kampioenschap individueel zich kwalificeren en op alle drie haar onderdelen werd de Veenendaalse Annelies van Dijk eerste. De atleet doet aan turnen en is op de mini-trampoline ook een aanstormend talent. Het is dan ook niet gek dat zij zich opnieuw mag opmaken voor een NK.

Jeroen van der Veer

De bescheiden Annelies van Dijk vroeg zich hardop af of een interview over haar prestaties wel nodig was. De 16-jarige was dan wel op drie onderdelen geplaatst voor het NK turnen, maar een gesprek met de krant daarvoor? Nee, dat ging haar eigenlijk wat ver. Niet omdat ze uit de hoogte was, maar puur omdat de Veenendaalse dacht dat haar prestaties niet bijzonder genoeg zouden zijn.

STAGE Het siert de turnster, die ondanks haar prestaties met beide benen op de grond blijft staan. Althans, als ze niet met één van haar sprongen in de lucht zweeft. Want dat is nou precies wat de tiener het liefst doet. ,,Ik kan er niets aan doen, maar dat 'vliegen' is zó gaaf."

De inwoonster van Veenendaal zegt het met een gigantische lach, want over haar sport praten doet ze graag. Ze is gespecialiseerd in diverse onderdelen, waarbij het lastig is om specifiek uit te leggen welke dat eigenlijk allemaal zijn. Het is kunst op een mat wat Van Dijk laat zien, met schroeven in de lucht en de meest mooie sprongen. Haar talent is ook buiten Nederland opgevallen. ,,Na een wedstrijd heb ik contact gehad met de bondscoach van Denemarken en ik ben daar op trainingsstage geweest. Echt enorm vet om mee te maken. Hier in Nederland landen we in een bak vol met blokken en dat is daar anders, waardoor je nog beter kunt presteren."

KEUZES In Veenendaal en Nederland is het talent allang bekend. Zo won ze op het Veenendaalse sportgala al diverse prijzen en is ze een vast gezicht op de NK's. Ook aankomende editie is ze er weer bij en dan ook nog eens op diverse onderdelen. ,,Het gaat inderdaad goed", zegt ze wat verlegen. ,,Ik train nu zo'n zes uur in de week het turnen en het springen twee uur. Ik vind het beiden super leuk om te doen, dus ik ga nog geen keuze maken. Het valt nu nog te combineren, dus ik blijf het alle twee doen."

UNIEK Inmiddels geeft Van Dijk ook les aan jongere turntalenten en daardoor staat bijna haar gehele leven in het teken van de turnsport. ,,Ik geef vier uur in de week les en daardoor ben ik erg veel met de sport bezig. Maar goed, dat is niet erg. Ik doe dit met veel liefde."

Op het Nederlands Kampioenschap hoopt Van Dijk opnieuw voor de prijzen te gaan. Het plan was dit met een unieke sprong te doen die nog nooit door een vrouw is uitgevoerd, maar daardoor staat nu een streep. ,,De drievoudige salto bleek helaas niet haalbaar. Ik ga hem wel kunnen, alleen ben ik er te laat mee begonnen om hem op het NK te laten zien. Zo'n sprong moet eerst goedgekeurd worden door de bond en dat redde ik niet. Dan moet ik maar op een andere manier verrassen."