• Rinie Kling geeft Melanie Bierdrager instructies.

    Ted Walker

Coach Kling blijft SKF trouw

VEENENDAAL Er waren wat twijfels, maar Rinie Kling is ook volgend seizoen de hoofdcoach van de tafeltennissers van SKF. De sympathieke man heeft na goed overleg besloten om nog minimaal een jaar door te gaan. ,,Ik zou stoppen als mijn rol alleen nog was om een flesje water aan te geven."

Jeroen van der Veer

Een geoliede machine, zo kunnen de dames van SKF wel genoemd worden. De vrouwen spelen al langere tijd samen en vooral Brenda Vonk en Carla Nouwen kan nog weinig bijgeleerd worden. Het was voor Kling dan nog wel even twijfelachtig of hij moest blijven, maar het besef kwam al snel dat er in Veenendaal nog een mooie uitdaging is.

MENTAAL Juist de mix tussen ervaren speelsters en jonge pupillen zorgt ervoor dat de SKF-machine blijft draaien en elke keer meedoet om de prijzen op het allerhoogste niveau. ,,Ik heb nog altijd plezier in het coachen", onderbouwt Klink zijn beslissing. ,,Alleen vond ik de mening van het team belangrijker. Als zij twijfels hadden, was ik gestopt."

Zelf ziet de 57-jarige nog voldoende uitdaging bij SKF. ,,Met alle respect; alleen Brenda zal zich niet meer ontwikkelen. Die is zo ervaren, daar kan geen topcoach meer iets aan doen. Bij de rest van de dames kunnen we nog stappen zetten, zelfs bij Nouwen. Dan dat is dan vooral het mentale gedeelte."

DOELSTELLING Met Melanie Bierdrager, Sharon Janssen en Heleen Hop krijgt SKF de beschikking over talenten die nog enorm kunnen groeien. ,,Aan het teamproces hoef ik vrijwel niets te doen. Wij zijn al meerdere jaren achter elkaar een sterke groep gebleken en kunnen daarop voortborduren. Het ontwikkelen zit hem vooral in de kleine -specifieke- dingen."

Momenteel genieten de coach, trainer en speelsters van hun vakantie en daarna gaat de focus op de competitie. Deze wordt sterker dan ooit. Als de vijftiger realistisch moet zijn, is een plek bij de top vier al een puike prestatie. Ondanks dat er afgelopen jaren voor de titel werd gestreden, is de doelstelling nu dan ook iets bijgesteld. ,,De concurrent smijt er geld tegenaan en heeft zich enorm versterkt. Dat kunnen en doen wij niet. Wij doen het met een gedreven groep vrijwilligers en fanatieke speelsters die graag bij SKF spelen en zijn. Het is dan ook echt uniek wat hier al jaren gepresteerd wordt en daar mogen wij en Veenendaal best trots op zijn."

KWETSBAAR Anderzijds beseft Kling dat de vereniging daardoor wel kwetsbaar is. Het leunt op gedreven personen, die vrijwillig zich inzetten voor de tafeltennisclub. ,,In de vijfde klasse van het amateurvoetbal betalen ze nog meer dan bij ons. Hier wordt geleund op enkele sleutelfiguren en dat gaat tot op heden goed. Daar kunnen we met z'n allen alleen maar heel dankbaar voor zijn, maar op de achtergrond moet wel gekeken worden hoe er meer zekerheid kan komen."

Als Kling gevraagd wordt wat het publiek mag verwachten van SKF, is hij duidelijk: ,,Wij willen individueel en als team beter worden en het publiek vermaken. Mensen komen graag bij SKF en dat moet zo blijven. Dat hebben wij zelf in de hand en daar gaan we alles aan doen."