• Ted Walker

'Buitenspel mogen ze wel afschaffen'

VEENENDAAL Of het interview op een andere dag gehouden kon worden, want Henk Versteeg moest in de middag plotseling een wedstrijdje fluiten. Het is kenmerkend voor de Panter-man, die niet te beroerd was om het scheidsrechterstenue aan te trekken en daardoor zijn clubje uit de nood te helpen.

Jeroen van der Veer

De 48-jarige is vaste grensrechter bij het eerste elftal en doet dit met veel plezier. ,,Al moet je als grensrechter een beetje een hekel aan het spelletje hebben."

NOOIT STELEN Afgelopen zaterdag stond hij weer langs het veld. In zijn korte broek, zijn blik scherp op het veldspel en met in zijn rechterhand de vlag. Op zaterdag is de inwoner van Veenendaal altijd op het voetbalveld te vinden en doet hij er alles aan om een foutloze wedstrijd te vlaggen. Zomaar de vlag omhoog steken, omdat het zijn club kan helpen, doet Versteeg niet. ,,Natuurlijk maak ik wel eens een fout, maar nooit bewust. Ik heb nog nooit geprobeerd een punt voor mijn ploeg te stelen."

KORTE BROEK Als Versteeg ergens aan begint, dan doet hij dit goed. Hij neemt op zaterdag zijn functie dan ook uiterst serieus en daarom staat de 48-jarige altijd in zijn korte broek langs de lijn. ,,Dat heeft met uitstraling te maken", legt Versteeg uit. ,,Als ik het zo zeg, klinkt dat best raar. We spreken hier namelijk over de derde klasse. Toch vind ik dat je goed bij moet  lopen als grensrechter en daarom zal ik altijd in mijn korte broek staan. Ja, ook in de winter."

Als voetballer was Versteeg geen groot talent en daarom vindt hij zo leuk om bij Panter onderdeel van de selectie te zijn. ,,De kleedkamerhumor maak ik ook grotendeels mee. Dat is het mooiste wat er is. Daarnaast is de derde helft ook altijd leuk en kent iedereen binnen de vereniging elkaar. We hebben bijvoorbeeld zo'n zeventig vrijwilligers en daar zijn we enorm trots op."

Op de vraag of hij tijdens het vlaggen ook kan genieten van zijn club, is Versteeg helder. ,,Nee, dat lukt niet. Je moet continu gefocust zijn op de bal, waardoor je niet alles meekrijgt. Na een doelpunt van Panter zal je mij ook nooit zien juichen. Alhoewel. De oplettende supporter ziet dat ik altijd contact heb met onze keeper. Dan steken we een duimpje naar elkaar op."

NOOIT BANG Als grensrechter kun je het eigenlijk nooit goed doen. Je moet onderhand zelfs een olifantshuid hebben om te accepteren wat er allemaal vanaf de zijlijn geroepen wordt. Versteeg moet er vaak maar om lachen: ,,Bang ben ik nooit, al voelde het twee weken geleden tegen Keizerstad niet fijn. Ik vlagde een doelpunt terecht af en wij scoorden in de tegenaanval. Dat werd mij niet in dank afgenomen en ze besprongen mij bijna. Mooi om te zien dat de selectie dan achter mij staat en er tussen kwam."

Want zo is het wel; Henk Versteeg is er een van de Panter en hij is volledig opgenomen in de selectie. Toch hoopt hij op ten duur niet meer nodig te zijn, zegt hij met een knipoog: ,,Dat hele buitenspel moeten ze afschaffen. Ben je van al dat gezeik af en ga ik tijdens de wedstrijd alvast mijn biertje nuttigen."

In de serie Clubgezichten portretteren we de gouden vrijwilligers uit de sport. Elke vereniging heeft er wel een paar. Iedereen kent hem of haar wel, het gezicht van jouw club. Elke woensdag in VeenendaalseKrant. Tips? Mail de redactie: veenendaalse.krant@bdu.nl ovv Clubgezichten

Label:

Clubgezichten